Vitt slödder och Hjärtat
Två av 2023 års bästa läsupplevelser blev för mig “Vitt slödder” av Carina Rydberg samt “Hjärtat” av Daniel Bergman. Har ni ännu inte läst någon av dessa två självbiografiska texter så rekommenderar jag dem starkt!
När jag så här i efterhand tänker på dem så är det nästan rörande hur de båda tangerar samma ämnen såsom klass, familj och den där förbannade självkänslan; att hitta sin plats i en minst sagt komplicerad värld. Förutsättningarna för dessa författare är diametralt olika trots att de båda är barn av “rekordårens” Sverige, födda år 1962. Daniel kommer från “kulturadel” i Danderyd medan Carina växer upp i en mindre resursstark Stockholmsförort.
När Carina Rydbergs Den högsta kasten kom ut år 1997 slog den ner som en bomb i litteratursverige. Bokens mindre smickrande skildringar av Carina själv och flera kända svenskar skapade skandal och ramaskri och Carina Rydberg blev snart ett självklart författarnamn.Det var därför med stark nyfikenhet som jag tog mig an den i förväg hypade, självbiografiska Vitt slödder. Nu skulle vi äntligen få bakgrund till hur denna komplexa författare har formats. I boken beskriver hon sin känsla av att aldrig tillhöra någon grupp. Där skolrasterna blev till skådeplats för ett 70-talets version av “Flugornas herre”:
Det var så det var på den tiden. Det vita slöddrets tid. Vi hatade varandra minst lika mycket som vi hatade Nykomlingarna, som på den tiden inte var särskilt många. Det gäller att ha någon att hata. Hatet är den del av människans personlighet vi helst av allt förnekar. Men alla hatar vi.
Vidare får vi följa Carina genom en rätt så känslomässigt kall uppväxt där avsaknad av kommunikation råder och där familjen i ett senare skede är med om ett djupt trauma som kommer att sätta livslånga spår. I vanlig ordning har Carina skrivit en oerhört modig bok som bara väntar på att bli läst och diskuterad…
Vitt slödder finns även som e-bok i appen Libby.
Med samma avsaknad av nostalgiskt skimmer skriver Daniel Bergman fram sin självbiografi Hjärtat.Daniel har byggt upp sin bok i korta kapitel som blir till filmiska så kallade short-cuts, där förflutet varvas med nuet och hans hjärtas medicinska problematik.
Frånvarande, berömda föräldrar driver på en längtan bort ifrån hemmet, bort från det som dessa framstående konstnärer till föräldrar står för…
I tonåren är det stökigt kring Daniel och hans totala ointresse för skolan nödgar pappa Ingmar att en dag ta honom till den legendariska biografen Röda Kvarn, där han får gå i lära som filmmaskinist. Biografen blir Daniels tempel och han hamnar efterhand trots allt i filmens värld, skriver sina första manus och blir filmregissör. Mitt i livet får han nog av röda mattan och utbildar sig till ambulanssjuksköterska. Den självbiografiska texten varvar medicinska beskrivningar av arbetet ute i fält med livets kärlek, svek och tillkortakommanden.
Hjärtat är således lika mycket en initierad skildring inifrån ambulansskötaryrket som det är öppenhjärtig självbiografi.