Facklitteratur

Vandra i sommar!

Publicerat 29 juni 2016 | Av |

Sommar innebär semester, utomhusliv och tid att göra det där man har funderat på så länge. Min semesterplanering är alltid knuten till en längtan ut; att känna vinden i ansiktet, att sträcka på benen och få tid att tänka. Vandring uppfyller alla de önskemålen.

Behöver man inspiration för att hitta ut, antingen i skogen runt knuten eller någonstans längre bort har förlagen Vildmarksbiblioteket och Calazo en mängd vandrings- och friluftsguider som tipsar om både stort och smått. I Vildmarksbibliotekets svenska serie finns bland annat vandringsguider för Bohuslän, Halland och Göteborg. De flesta turerna i de böckerna är dagsturer/promenader medan guiderna för de fina svenska fjällområdena bjuder både på kortare turer och flerdagars tältvandringar.

Det är inte lätt att välja ut ett fjällområde att utforska. Bor man i södra Sverige kanske norra Dalarna lockar som både ligger förhållandevis nära och är lättillgängligt. I guiden Norra Dalarna : vandringsturer och utflykter beskriver Idrebon Jonas Gardsiö en uppsjö av möjliga vandringar och aktiviteter i området. Tycker man om att fiska är norra Dalarna en ypperlig plats att besöka. Fiskekorten gäller för stora områden och det finns många olika typer av vatten att välja mellan. Varför inte ta turen till Storvätteshågna, Svealands högsta topp, och passa på att fiska i Fosksjöarna? I Norra Dalarna beskrivs flera sätt att variera vandringen på, beroende på om du vill tälta en eller flera nätter eller bara vara ute över dagen. Storvätteshågna ligger nära Grövelsjöns fjällstation som erbjuder boende i olika former och har både butik och restaurang.

Det finns flera sätt att ta sig upp på Långfjället, som är det fjällmassiv Storvätteshågna tillhör. Utöver att påbörja vandringen vid Grövelsjön kan man även ta sig upp via Lövåsen och Foskros. Tycker man att det är roligt att se renar ska man definitivt välja Foskros där skyltar vid vandringsledernas start uppmanar en att visa hänsyn. Vill du komma direkt upp på fjället, utan att passera något skogsområde, är det bättre att börja i Lövåsen.

En av fördelarna med Långfjället är att det nästan alltid finns andra människor i närheten, vilket kan vara en trygghet om man inte har vandrat så mycket tidigare. Men med det sagt känns det aldrig trångt på lederna så som det kan göra vid till exempel Jämtlandstriangeln.

Är man lite nervös för att ge sig ut på sin första tälttur eller kanske inte har vistas så mycket i fjällmiljö tidigare finns det bot för det också. Stadsbibliotekets hyllor erbjuder allt från svensk expertis i form av Jan Lundhag och Lars Fält, till internationella legender så som Chris Townsend. Lars Fält är känd som överlevnadsexpert och har skrivit flera böcker om uteliv. Senast på listan är Uteliv med morfar som, precis som titeln skvallrar om, är en bok om att ta med sig barnbarnen ut i naturen. Vad ska man hitta på och hur organiseras det på bästa sätt för att vara roligt både för morfar och barnbarn? Är man mer intresserad av en allmän bok om uteliv finns bland annat klassikern Uteliv på sommaren. I den kan man läsa på om utrustning, lägerliv och allemansrätt. Det är viktigt att känna till både sina rättigheter och skyldigheter. Funderar du på vilket friluftskök du ska köpa, hur man tar ut kompassriktning eller hur man knyter fast fiskedraget i linan kan du få svar på det också.

Packa ner tältet i ryggsäcken, glöm inte chokladen och dra på dig kängorna. Ut och njut!

/Emma Eronson, vikarie på avdelningen för Natur och samhälle

 

Kommentarer inaktiverade.