Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Den vita jorden". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Den vita jorden". Albert Bonniers förlag.

Välj din egen handling!

Publicerat 16 april 2011 | Av |

I böckernas underbara värld finns verkligen allt. Har man tröttnat på de där bästsäljarna alla andra läser, är det kanske dags att stifta bekantskap med de udda litterära existenser som ändå finns. De fantastiskt aparta böckerna, de obskyra, säregna eller märkliga titlarna som inte så ofta lyfts fram.

Julio Cortazárs Hoppa hage från 1963 är en bok som kan bli läst på väldigt många olika sätt. Cortazár har genom sin briljans brutit upp narrativets traditionella linjära pil, och romanen är tillsammans med Vladimir Nabokovs Blek låga ansedd som tidiga exempel på hypertext-romaner, i vilka läsaren själv under läsningens gång fattar val och kan styra över sin läsning.

Tillvägagångssättet är mer känt idag sedan en uppsjö av ungdomsromaner populariserat konceptet genom Drakar & demoner-rollspel i bokform, vilka innan dataspelens genombrott i sin tur var en föregångare för just dessa. Idag är det icke-linjära hypertextuella självklart för en ung generation dataspelare, och fast det höll på att slå igenom i så kallade online-romaner, kom det av sig något. Kanske därför att den tänkta publiken helt enkelt valde spelen framför online-litteraturen. Det finns däremot numera trots allt en del sådana tryckta böcker, även om de inte är jättemånga.

Lotta Lotass Den Svarta Solen utspelas i en enorm byggnad med ödsliga salar där läsaren själv med hjälp av pilhänvisningar ska välja väg, och läsningen fortsätter utifrån den väg läsaren tar. Lotta Lotass har också skrivit Den Vita Jorden. Det är en roman som inte alls är bunden utan dess lösa blad och häften ligger i en låda. Sen är det upp till läsaren själv att bestämma läsordning. Och det märkliga är att de faktiskt går att läsa i olika ordningar. De skildrar en dystopisk värld i vilken vi inte tycks kunna få några svar. Vetenskapliga expeditioner stävar ut i det okända, ofta utan förklaringar och till synes bara för sakens skull. Katastrofen ligger ofta på lur.

Lotass anses emellertid av många svårläst, inte bara för den udda formens skull utan också för ett avskalat, avpersonifierat språk och en repetitiv monotoni som för vissa verkar uppiggande, men för andra sövande. Helt klart en annorlunda läsupplevelse i alla fall.

Låna böckerna hos oss!

3 svar till “Välj din egen handling!”

  1. Jag ÄLSKAR Hoppa Hage! Kul att någon minns den! (Men frågar ni mig är den mera läsvärd för sin briljanta stil än för den visserligen intressanta hypertextgrejen.)

  2. Visst är det så. En fantastisk bok vars stil och form inte ensamt avgör dess särklass. Nu var temat hypertext och textutrymmet begränsat, men jag kunde definitivt ha tryckt lite mer på dess märkliga handling/-ar.

  3. Lustigt, jag skrev lite om sånt här tidigare i år: elegansen.wordpress.com/2011/03/13/interaktiv-fiktion/