Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "Annas mat". Bonnier fakta.

Detalj ur omslaget till "Annas mat". Bonnier fakta.

Vad blir det för mat?

Publicerat 11 mars 2013 | Av |

Är du som jag, en sån som älskar att läsa kokböcker? Som släpar hem kokbok på kokbok, bläddrar och drömmer men aldrig kommer till skott med att laga något nytt?

Flera av de mest populära matbloggarna har blivit värvade till att skriva böcker. En av de roligaste matbloggarna jag vet är Den bruna maten. Några vänner skaffade sig ett skrin med receptkort från 70-talet på loppis, började laga efter receptkorten och bloggade otroligt underhållande om dessa ofta alldeles vedervärdiga matupplevelser. Nu har man kommit med boken Den bruna maten där man kan läsa recept som Skinkägg i gele, Pannkakstårta med fiskfyllning och Senapspanerade grisknorrar. Jag skrev läsa recept, för även om det är en mycket underhållande läsning, så kanske man inte blir jättesugen på att testäta dessa rätter.

En annan matbloggare som har skrivit en bok är Theresia Erneborg med Söta saker, som också är namnet på hennes blogg. Här hittar man inte något som liknar LCHF, utan här är det maffiga kakor, spröda småkakor och läckra efterrätter som får det att vattnas i munnen. Vad sägs om Cheesecake med smak av rosor, Röd sammetskaka eller Mississippi mud cake – fylld med allt som är gott?

Samtidigt som många känner stressen och paniken över matlagning, och medan färdigkomponerade veckomatsedlar och matkassar har blivit väldigt poulära finns en annan stark matlagningstrend – att skapa från grunden. Det är inte heller vad som helst som man skapar från grunden – det handlar om rustika, traditionella matlagningsmetoder med långsamma tillverkningsprocesser. Baka eget surdegsbröd, syra egen surkål och stoppa egen korv är exempel på detta. På Nordiska museet i Stockholm anordnades i februari en korvfestival där man hyllade korven på olika sätt och bland annat fick lära sig att stoppa sin egen korv. Denna mattrend syns naturligtvis även i floden av kokböcker. I Syra själv av Karin Bojs ges en introduktion till hur, när och vad man syrar. Här lär man sig göra surkål, syra rödbetor och göra Kimchi. Man får en bra genomgång om hur syrningsprocessen går till och många läckra recept. Boken illustreras av vackra foton på färgglada burkar med syrade grönsaker och fick mig väldigt nyfiken på att prova att syra själv.

Om man tycker att syra grönsaker verkar lite svårt, så finns alltid surdegsbrödet att ge sig i kast med. Numera finns det färdiga surdegsgrunder att köpa i kyldisken, men om man vill starta en surdeg från grunden kan man vända sig till Bröd och pizza av Martin Johansson. Martin är hemmabagaren som startade en bakblogg och bloggade bland annat om surdeg. Bröd och pizza är hans tredje bakbok och här hittar vi inte bara recept på olika sorters bröd, utan även fantastiska pizzarecept. Martins pizzor är långt från de sorgliga Hawaii och Capricciosa-pizzorna som jag brukar slänga ihop. Här hittar man recept på surdegspizzor, efterrättspizzor med choklad samt pizzor med olika sorters fina ostar.

I matlagningen vänder vi oss mycket utomlands för att finna inspiration. Det är texmex, tapas, thai och dumplings. En trend nu är att man vänder sig till den svenska klassiska husmanskosten. Kanske har den aldrig varit otrendig, men under det senaste året har flera kända kockar släppt kokböcker med sina husmanskostrecept. Per Morberg, Leif Mannerström och Plura är några av de som släppt böcker med sina varianter på Dillkött, Stekt strömming och Fläsk med löksås.

Hur många surdegsbröd och cupcakes man än bakar, behöver man ibland en vanlig kokbok. En kokbok där man kan se hur man steker pannkakor, gör svampsås, kokar fisk och bakar en sockerkaka. Min absoluta favoritkokbok är Annas mat av Anna Bergenström. Det är en kokbok som man alltid kan vända sig till, vare sig det gäller pannkakssmeten, såsen eller vad man ska ta sig till med köttbiten man har hemma. Nu finns den i en ny reviderad upplaga med fler recept.

Kommentarer inaktiverade.