Arrangemang

Uppmärksammad uthyrning av Stadsbibliotekets Hörsal avbryts

Publicerat 29 augusti 2014 | Av |

Stadsbiblioteket Göteborg upphäver den uppmärksammade uthyrningen av sin Hörsal till föreningen Cui Bono.
Föreningen Cui Bono har planerat ett föredrag av Karl-Olov Arnstberg den 31 augusti och Stadsbiblioteket gör nu bedömningen att det finns risk för ordningsstörning i samband med föredraget.

Stadsbiblioteket hyr ut sin hörsal till exempelvis föreningar och kan enligt kommunallagen neka om misstanke om brott eller ordningsstörning uppstår.

– Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson.

Den senaste tiden har det även publicerats nya texter på internet av Karl-Olov Arnstberg som inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna. Den samlade bilden av arrangemangets karaktär gör att Stadsbiblioteket väljer att säga upp avtalet med Cui Bono, som därmed inte längre får hyra Stadsbibliotekets Hörsal.

77 svar till “Uppmärksammad uthyrning av Stadsbibliotekets Hörsal avbryts”

 1. Fruktansvärt att ni av rädsla för attacker från vänsterextremister väljer att vidmakthålla ett åsikts- och informationsförtryck. Jag hoppas att ni skäms innerst inne.

 2. Så fruktansvärt lågt av er att böja er inför vänsterextrema grupper och åter igen påvisa att man i Sverige får tycka vad man vill så länge man inte tycker utanför ramarna.

 3. Men vad i helvete är det här! Går ni vänsterfjantarna till mötes och avbryter en föreläsning om invandring.
  Det är ju så fruktansvärt bedrövligt

  Olof, Göteborgare

 4. Skäms!!! Att ett bibliotek inte står upp för fakta och det fria ordet är makalöst!!!

 5. Det här känns riktigt ruggigt och inte okej
  i något som skulle föreställa en demokrat.
  Vart är vi på väg i det här samhället? Vem /vilka är det
  Som bestämmer EGENTLIGEN?
  Jag har liksom många andra med stor behållning läst Arnstbergs böcker, texter och
  artiklar under flera decennier. Han tar upp
  sedan länge upp stora och viktiga frågor, men
  tydligen gör han det sedan någon tid ”på
  fel sätt” och som inte passar några.
  Diskussion, debatt, åsikter och synpunkter får
  Uppenbarligen inte finnas. Undrar vad detta ör
  är förberedelse för? Demokrati, åsikts-och yttrandefrihet
  Verkar snart vara ett minne blott. Ruggigt Ruggigt!

 6. varför inte be polisen att hjälpa till?
  att vika sig för antidemokrater är ju knappast rätt väg.

 7. Skandalöst, är det till er verksamhet mina surt förvärvade skattepengar ska gå? När jag för en gångs skull hittar något vettigt i all vänsterpropaganda ni håller på med så avbokar ni, dagen innan. Fy fan säger jag!

 8. Skall ni inte passa på att bränna lite böcker också, när ni ändå har den politiska kommissarien uppvärmd menar jag?

 9. Man viker sig alltså för de onda krafter som vill förstöra demokratin. Sjukt fegt att falla platt!

 10. Skamligt, vilka ynkryggar ni är ! Hade det varit en vänsterextrem som hållt föredrag så hade det naturligtvis varit ok.

 11. Låt mig lämna ett citat som man tror skalden Voltaire lär ha sagt: ”Jag kan avsky dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att framföra dem”.
  Friheten hänger på en skör tråd. Den enda frihet vi har är yttrandefriheten genom tryckfrihetsförordningen. Genom ert beslut urholkar ni friheten.

 12. Otroligt besviken på er som inte kan stå upp för det fria ordet. Vi lever i en s.k demokrati?

  Fy på er och hoppas ni skäms!

  //Helena

 13. Yttrandefriheten är till för att användas, om man inte får yttra sig längre så är den friheten borta. Den har varit på ett sluttande plan en längre tid, men nu är den borta. Sverige är inte längre en demokrati.

 14. Det var väldigt rakryggat av Stadsbiblioteket i Göteborg. De viker inte en tum för yttrandefriheten. Vad det gäller bedömningen av Arnstberg, så är de dock ute på hal is. Genom sin djupa kunskap värnar han nationella minoriteter i stället för att se ner på dem som offer, vilket är ett rasistiskt synsätt

 15. Yttrandefrihet är alltså mindre viktigt för Stadsbiblioteket och Göteborgs Stad än att upprätthålla rådande kränkthetskultur. När ett samhälle stänger ute föreläsare låser man snart in medborgare. Hoppas ni är stolta över åsiktsförtrycket ni vidmakthåller.

 16. Skrämmande utveckling, på många fronter. Oförståelsen inför vad demokrati, yttrandefrihet och liknande värden har för betydelse, verkar vara oändlig.

  Fegt. // Gunnar Lundh gunnar@lundh.se

 17. Så fruktansvärt fegt och så patetiskt svenskt. Man skäms oerhört över att tillhöra detta fega, naiva rike, där mörkläggningar sker dagligen, där sanningar hur enkelt som helst förvandlas till ” lögner ” och lögner till ” sanningar” . Där endast en ” tillåten ” åsikt råder . Allt i den ” sanna solidaritetens namn ”……

 18. Rädda för bibliotekets besökare? Det enda jag jag komma på är extrema vänstern, kärleksfulla Anti-FA med vänner, är dom enda som kan störa bibliotekets besökare.

  I en demokrati, fritt samhälle, så skall obekväma åsikter får komma fram. Förr mördade staten ”ovälkomna idiologier” (Kristnas korståg), häxjakt, kommunister gör det, nazismen gjorde det. Det började lite lätt med enkla förbud som censur (Detta föredrag exempel) och gula stjärnor på tröjorna och sedan brakade det hela loss.

 19. ”Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna.” Vilket uppdrag? Värna och säkerställa?? Vilka är minoriteter? SVAGT av Bibliotek-politruckerna!

 20. Jag har alltid betraktat bibliotekarier som väktare av det fria ordet, men i ett slag har Christina Persson krossat den illusionen. Skämmes, ta mig fan. Göteborgs Stadsbibliotek har visat att det står på diktaturens sida.

 21. Bra initiativ att ställa in. Boken ”invandring och mörkläggning” är riktigt otäck. Den ligger i riskzonen för hets mot folkgrupp, något som Stadsbiblioteket inte kan riskera i sin verksamhet.

 22. Diktaturens kreatur vinner igen.
  Det märks att de blir mer och mer rädda för fakta.
  Medborgarna ska hållas okunniga tills det är för sent.
  Stadsbibliotekets nya verksamhet.
  Inget folkbildning där längre.

 23. Det kommer bli en reaktion på detta!
  Vi vet vilka som jobbar på biblioteket och det lär inte bli lika kul att träffas…

 24. Ingen olaga Hets Mot Folkgrupp i offentliga lokaler.

  Tack Göteborgs Stadsbibliotek för ett sunt beslut som gynnar demokrati för alla, även mindre röststarka grupper!

  Charlatanen, rashetsaren, fascisten och uppsatstjuven A-berg får hitta andra arenor än de offentliga för spridandet av sitt tarvliga hetsande.

 25. Yttrandefrihet innebär inte att alla har rätten att torgföra sina åsikter överallt. Ett bibliotek har absolut ingen skyldighet att upplåta lokaler till främlingsfientliga evenemang. Ett helt riktigt beslut att ställa in.

 26. Underligt nog kommer alla ovanstående (utom två) kommentarer från samma ip-adress. Ett internetkafé på en gata som inte finns…

 27. Nu blir jag förbannad! Jag är långtifrån svensk och mörkhyad och var med vid uppstarten av föreningen Cui Bono, som verkligen inte har några rasistiska motiv, utan verkar för att lyfta fram problem och faktiska orättvisor som etablissemanget vägrar ta i ska komma till allmänhetens kännedom. Bara för att man är för en begränsad invandring betyder det inte att man är rasist. I såfall skulle jag väl hata mig själv då…
  Hjlälp folk i deras egna länder, ett litet land kan inte lösa all världens problem genom att öppna sina gränser. Sluta exportera vapen och sponsra diktaturer, öka biståndet och se till att pengarna hamnar i rätt händer, där kan man ju börja, om ni så gärna vill hjälpa de människor ni vurmar för på andra sidan världen. har bara ett ord för dessa PK nissar:HYCKLARE!

 28. Dags att granska bibliotekets alla böcker och material som kan uppfattas racistisk, antisemitiskt etc och anmäla.

  Gå genom alla arkiv även de stängda för allmänheten. Bara att begära tillgång.

 29. Men det går bra att ha en Lenin-hörna samt att dela ut Lenin-priset!!

 30. Tråkigt att det fria ordet har blivit så styrt. Tror inte det gagnar demokratins framtid. Har bott i Australien i många år och där ser man ner på svenskar som veka människor som blir upprörda över småsaker. Australien har som alla vet en väldans blandning av kulturer men där fungerar det hyfsat (det är ett ungt land). Fler länderd fnissar smått åt vår sk PK-demokrati.

 31. När jag läser Christina Perssons beslut och motivering reser sig raggen. Nordkorea, DDR, 30-tals nazistpolitik, nu börjar det likna dem för mycket.
  Christina, vågar du medverka i en öppen diskussion,här eller ännu bättre på ett icke censurerat media (ex. Flashback)?

  Metallgutten

 32. Att skylla på vänster exremister, Den var bra den haha,
  Ni är bara rädda för att sanningen skall nå ut till allmänheten det är allt , Vad detta handlar om,.

 33. Skrämmande att en sådan välrenommerad forskare som professor emeritus Karl-Olov Arnstberg inte tillåts framträda på Göteborgs stadsbibliotek. Vart är Sverige på väg när man böjer sig för hot från extremistgrupper?

 34. Göteborgs stadsbibliotek gör sig alltså till en del av den mörkläggning föredraget skulle handla om och till en del av den antidemokratiska och farliga rörelse som hemsöker vårt en gång så fina land.

 35. Bekämpa aldrig demokratin.

  Alla, både från höger, vänster, mitten, månen, Nicaragua, Nya Zeeland m m, har alltid rätt till en åsikt och att yttra den.

  Det är ledsamt att behöva be om hjälp för att upprätthålla ordningen men demokratin är viktigare än allt annat.

 36. ”Platon fördrev poeterna
  från sin luftiga republik
  Där regerar grötmyndigheterna
  som är fasta i sin estetik
  och blinda för sin komik”
  A.H

 37. ”invandring och mörkläggning” att censurera detta föredrage bevisar ju bara tesen att det verkligen handlar om mörkläggning. Att sanningen kommer fram är i PK sverige måste ju förhindra. Så bekvämt att man kan skylla på vänsterextremisterna i stället för att ta ansvar att demokratin upprätthålls.

 38. Jag vill ej vara ädel, jag vill ej vara god
  de gode och de ädle de ställa upp sin stod
  i skönaste belysning på högsta piedestal
  med inskrift om bedrifter i hörnet av sin sal…
  G.F

 39. Ja, detta var ynkligt. Det är en liten grupp vänsteraktivister som sätter agendan. Ni kallar er folkbibliotek. Sluta då upp med er vänsteraktivism och lyssna på folket. Det gäller för övrigt hela Sveriges kultursektor.

 40. Vilken typ av hot har riktats mot biblioteket? Eller är ni så skraja för vänstern att bara risken att reta upp vänsteraktivister gör att ni stoppar föreläsningen?

  För det kan väl inte vara ämnet för föreläsningen som är anledningen?