Arrangemang

Uppmärksammad uthyrning av Stadsbibliotekets Hörsal avbryts

Publicerat 29 augusti 2014 | Av |

Stadsbiblioteket Göteborg upphäver den uppmärksammade uthyrningen av sin Hörsal till föreningen Cui Bono.
Föreningen Cui Bono har planerat ett föredrag av Karl-Olov Arnstberg den 31 augusti och Stadsbiblioteket gör nu bedömningen att det finns risk för ordningsstörning i samband med föredraget.

Stadsbiblioteket hyr ut sin hörsal till exempelvis föreningar och kan enligt kommunallagen neka om misstanke om brott eller ordningsstörning uppstår.

– Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson.

Den senaste tiden har det även publicerats nya texter på internet av Karl-Olov Arnstberg som inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna. Den samlade bilden av arrangemangets karaktär gör att Stadsbiblioteket väljer att säga upp avtalet med Cui Bono, som därmed inte längre får hyra Stadsbibliotekets Hörsal.

77 svar till “Uppmärksammad uthyrning av Stadsbibliotekets Hörsal avbryts”

 1. Läs vad Ivar Arpi skriver i Dagens samhälle om
  ”Borgarbarnens våld utmanar demokration”
  Är kulturfolket rädda för att deras egna tonåringar ska välta hyllor och vandalisera på biblioteket?

 2. Samma helg som ett föredrag av etnologprofessor Arnstberg skulle ha hållits i Gbg (om vad framgår inte, Men har ju forskat åtskilligt på etniska minoriteter) så får Svenskarnas parti tillstånd att demonsterara i Stockholm. Ett parti som i sitt program förkastar det demokratiska styrelseskicket och anser att genetiska aspekter skall vara legio i Sverige.
  Hur tänker man nu..? I ett demokratiskt land gäller fullständig yttrandefrihet, så länge man inte hotar landets säkerhet/styrelseskick/lagar. Det senare gör Sv parti!
  Avblås genast demonstrationen och låt obönhörligen föredraget hållas! De två sakerna är inte direkt kopplade, men det verkar finnas ett dolt samband.

 3. Skandalöst av Stadsbiblioteket att motarbeta yttrandefriheten på detta sätt. Men jag är inte förvånad då Gbg är nedlusat av kommunister och andra kappvändare.

 4. Invandring är ju ett stort och laddat ämne i debatten och inte minst i valrörelsen. Det är många olika röster som som hörs.
  Varför får inte en professor i etnologi också höras.

  Vi behöver inte förmyndare som ska skydda oss mot något som man tydligen uppfattar som icke politiskt korrekt.
  Men låt oss bedöma detta själva.
  Jag trodde vi hade yttrandefrihet i landet.
  Vad skall man nu göra med hans böcker på biblioteket? Får vi läsa dem?

 5. Pinsamt att ni viker er för extremvänstern. Ska allt stoppas om det finns minsta risk för bråk? Snacka om att urholka demokratin…

 6. Vi valde att upphäva avtalet med föreningen Cui Bono då vi befarade att våldsamma konfrontationer kunde uppstå i biblioteket i samband med deras arrangemang. De hot som har framförts här har tagits bort och kommer att polisanmälas.

 7. Konstnären Dan Park är dömd till 6 månaders fängelse och polisen skall förstöra hans tavlor. En känd forskare och professor emeritus i etnologi får inte hålla ett föredrag. Tjeckoslovakien 1971? Chile 1978? DDR 1982? Nej, Sverige 2014…

  Lagen om hets mot folkgrupp (HMF) hindrar Svenskar från att säga sin mening och att öppet redovisa fakta. Den är en inskränkning i vår yttrandefrihet. Ta bort den lagen och frige omedelbart Dan Park!

 8. Christina Persson, vad signalerar du med att i Stadsbibliotekets namn böja dig för hot och byta ut Karl-Olov Arnstbergs högaktuella föreläsning mot ett tendentiöst evenemang om ”livet som papperslös”?? Känns det inte billigt?

 9. Bak och fram resonemang av Stadsbiblioteket, yttrande friheten är grundlagsfäst, stå upp för den!

 10. PS Om en papperslös som skulle föreläsa borde väl polisen infinna sig och avhysa henne ur landet DS

 11. Det är konstigt att Karl-Olov Arnstberg har skrivit det han skrivit i sina böcker då han arbetat ihop med en som heter Barbara Spectre vilket förespråkar massinvandring och mångkultur.

 12. Detta är en skandal !
  Hur i hela friden kan ett bibliotek tysta ordet. I synnerhet nu när vi har en valrörelse. Ledningen för stadsbiblioteket borde skämmas!
  Upplysningens grundare lär rotera i sina gravar.

 13. En bra redogörande diskussion gjordes vid stora trappan. Jag förstod äntligen vilka kommunikationsproblem som en flykting och dess handläggare på migrationsverket möter. En skör balansgång.
  I detta fall hoppas jag oändligt att den papperslösa får leva i Sverige. En sån analytisk skärpa och vackra poesi önskar jag mycket mer av!

 14. Stadsbiblioteket har ungefär 3000 besökare varje dag och många av besökarna är barn och äldre människor. Vårt beslut att inte längre hyra ut Hörsalen till Cui Bono var inget enkelt beslut. Biblioteket är precis som många av er påpekat en plats för yttrandefrihet och demokrati. Men det fanns anledning att tro att det i samband med föredraget skulle bli en konfrontation mellan olika grupper inne i byggnaden. Vi kunde helt enkelt inte garantera säkerheten för våra användare och därför fattades till slut beslutet att avbryta uthyrningen.

 15. Säkerheten vid offentliga framträdanden står polisen för här liksom vid Sverigedemokraternas demonstrationer. Bibliotekets feghet tvingades fram av vänsterextremister. Biblioteksstyrelsen bör avgå med omedelbar verkan.

 16. Enligt Polisledningen i Göteborg, Richard Sörensen, har polisen inte rått biblioteket att stänga. Polisen hade redan planerat in resurser och manskap för denna föreläsning och blev mycket förvånade när biblioteket ställde in.

  Polisen garanterade alla besökares säkerhet som sig bör. Christina Persson försöker bara försvara sitt odemokratiska beslut med att skylla på diverse konfrontationsrisker.

  Christina Persson agerar Orwellsk Åsiktspolis!

 17. Tja… det verkar som folk i kommentarsfältet är ganska överens. Man kan ju undra varför alla propagandamaskiner stoppade sina kommentarsfält. Det är ju jobbigt att inse att man gjort en totalfadäs när man vikit sig för våldsvänstern och på så sätt lagt krokben för både yttrandefrihet och demokrati. Jag hoppas att er ”ledning” inser vilka idioter dom är.

 18. Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna – Bara minoriteterna-inget uppdrag för majoriteten?