Unge Freud i Gaza
Det är svårt att till fullo förstå och sätta sig in i andra människors lidanden. Hur saker verkligen känns kan ju bara den veta som själv upplevt dem. I dokumentären Unge Freud i Gaza kommer man en bra bit närmare den känslan.
Mellan åren 2006-2008 fick filmarna PeÅ Holmqvist och Suzanne Khardalian följa den unge psykologen Ayed i hans arbete med att hjälpa traumatiserade människor. Det resulterade i filmen Unge Freud i Gaza. Med portföljen under armen och en obruten vilja att hjälpa traskar han runt i det härjade Gaza, på väg till sina patienter. ”Det behövs en miljon psykologer i Gaza”, säger Ayed.
Man förvånas över att bli insläppt i dessa slutna rum och att människor lämnar ut sina liv inför kameran. Ayeds patienter kommer från alla samhällsklasser och det gör också filmen mer intressant. Vi får möta den utblottade och livströtta Hanan, som slavar på andras åkrar för två dollar om dagen och hennes passive man. Hur skall hon orka? Den unga flicka Inas har drabbats av anorexia efter en traumatisk händelse och hennes familj försöker övertala henne att plastikoperera ansiktet för att bli vacker igen.
När Ayed har gruppterapi med barnen i ett flyktingläger förstår man vad kriget gör med deras unga hjärtan och det blir på gränsen till outhärdligt att se deras sorgsna blickar.
Ayed bor hos sina föräldrar och de vill inget hellre än att han skall gifta sig. Modern nojsar över hans ständiga umgänge med datorn och Ayed försöker hitta en vrå för sig själv. Men Ayed längtar bort. Han drömmer om att bosätta sig utomlands där hans kommande barn kan få en framtid. Om han gifter sig i Gaza betyder det att han kanske måste stanna kvar för alltid. Hans längtan att få ett annat liv är också konfliktfylld för honom. Han behövs ju så innerligt där han är.
År 2007 tar Hamas över makten i Gaza. Med stigande sorg ser Ayed hur Fatah och Hamas-anhängare drabbar samman på gatorna. Själv ser han sig bara som palestinier. Han som trott att hotet alltid kom från Israel. Nu slåss palestinska bröder mot varandra.
Ayed förstår att friheten kommer att bli beskuren med de nya makthavarna och han går själv in i en depression. Han söker ensamheten för att komma in i ett annat sinnestillstånd och för att förstå vad som händer. Det är inget vackert liv i Gaza, konstaterar han.
Filmen är en fin, lätt sorgsen och lyhörd berättelse om vad krig och konflikter gör med människor.