Barnböcker

Detalj från bokomslag till Haj-Jenny av Lisa Lundmark & Charlotte Ramel. Natur & Kultur förlag.

Tre glimrande högläsningsfavoriter

Publicerat 30 november 2017 | Av |

Gör den dagliga lässtunden till något att längta efter. Att slentrianläsa med monotont tonläge och samtidigt ha tankarna någon annanstans kanske är något de flesta känner igen. Vi vet att högläsningen är viktigt och ger resultat – men visst vill vi att resan ska vara mödan värd?

Nummer ett för en bra högläsningsstund är förstås bokvalet. En bra bok ska dra in både den vuxne och barnet och gärna öppna upp för samtal, både under och efter läsningen. Kanske kan en inte lyckas varje gång, men här är tre böcker som absolut har potential!

Amy, Aron och Anden av Ulf Stark & Per Gustavsson

Amy och Aron tillbringar tid på en skrot, en äventyrlig miljö för två vänner som har sommarlov. Där finns många spännande saker och en dag hittar de en flaska med en ande i. Anden är olycklig och har gjort sig osynlig för att rädda sig från de andra andarna. Amy och Aron bestämmer sig för att bli Andens vän och allt eftersom berättelsen fortskrider blir anden mer och mer synlig.

En varm berättelse om utanförskap, längtan och vänskap i sann Ulf Stark-anda. Hösten 2017 delades Amy, Aron och Anden ut till 6500 barn i Årskurs 3 i Göteborg. Vilken fin present!

.

Haj-Jenny av Lisa Lundmark & Charlotte Ramel

Till den här boken finns inte nog superlativ!

Jenny är ett sådant barn som ofta är för sig själv och identifierar sig mer med en haj än med de andra barnen, vilka mer liknar bläckfiskar. Men hon gillar verkligen att vara för sig själv, och ibland med Amina som bor i samma hus. Och hon är ingen liten grå mus, bara för att hon inte talar lika högt som de andra. Men hennes lärare är bekymrad och snart stundar utvecklingssamtal, till Jennys stora fasa.

Den här boken är skriven med sådan inlevelse i barns gränslösa fantasi och deras förmåga att använda den som ett vapen i en tillvaro där de inte passar in. Med stor respekt för det som är annorlunda, bryter den här boken mot många normer.

.

Handbok för superhjältar av Elias & Agnes Våhlund

Detta är inte en högläsningsbok av klassiskt snitt, då det är lite text och mycket bilder. Men den här boken är ändå så värd att läsa högt för eller med sitt barn. En nybliven läsare på åtta, nio höstar kan läsa hela boken för sin vuxen.

Lisa är hårt mobbad och det ser verkligen hopplöst ut. Ett uppskattat tema i barnböcker – för vi vet ju att den som ligger ner kommer resa sig! Lisa tar gärna sin tillflykt till biblioteket och en dag hittar hon en bok: Handbok för superhjältar. Den där boken liksom suger henne till sig. Och tur är ju det, för det är nu hennes väg mot superhjältestatus börjar och därmed kampen mot det ondsinta.

”När kommer del två?” frågade min 8-åring när vi stängt igen första delen av Handbok för superhjältar. Jag var glad att kunna svara ”snart!”.

Kommentarer inaktiverade.