Barnböcker, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Pojkarna". Bonnier Carlsen förlag.

Tre gånger fantastik

Publicerat 14 december 2016 | Av |

Här kommer boktips om tre väldigt olika böcker. Två ungdomsböcker med magiska inslag som leker med könsroller, och en dystopi, som alla skulle kunna kallas ”fantastik”. Läs och förundras!

Pojkarna – Jessica Schiefauer

Pojkarna är en magisk roman om tre unga tjejer som på fritiden flyr skolan och killarnas förtryck in i världar av fantasi och magi. En viktig ingrediens är ett växthus och ett frö som över natten växer upp till en blomma. En blomma som ger en nektar som när den dricks förvandlar dem till pojkar om natten. En bok om att bli sedd med andra ögon och om att med annan kropp gå runt i världen och in i en nära men ändå främmande värld. En med rätta prisbelönt bok som också har blivit film 2016.

Jag, en – David Levithan

Tänk dig hur svårt det skulle vara att varje dag vakna i en ny kropp. Ibland i pojkkropp och ibland i en flickkropp. Ibland i en trygg miljö och ibland inte. Ibland i en sympatisk person och ibland i en vars liv och val man ogillar. Detta är verkligheten för En i Jag, en. Det har alltid varit det och länge trodde En att alla hade det så. Det blir än mer komplicerat och intressant då En förälskar sig i Rhiannon och samtidigt vet att imorgon kommer hen vara i någon annans kropp. Rhiannon är tillsammans med Justin, en person som En ogillade skarpt den dag hen var i honom, den dag förälskelsen i Rhiannon uppstod. En fantastiskt fin bok om kärlek och vad det egentligen är man attraheras av, kroppen eller det som finns bakom ögonen. Den svårfångade speglingen och glimten av en annans existens.

Oryx och Crake – Margaret Atwood

Vår värld efter katastrofen. Husen står kvar eller håller sakta på att falla sönder. Världen är otäckt tom på människor och istället strövar märkliga djur omkring i det öde landskapet. Men inte bara djur. Den person vi följer hette förut något annat men kallar sig nu för Snömannen och bor i ett träd i närheten av en grupp gröntonade och naiva människovarelser som ser honom som lika delar gud och driftkucku. Snömannen hade ett liv innan katastrofen som rullas upp inför våra vantroget fascinerade ögon. Förutom att vara en inre minnesresa så är boken även en faktisk yttre resa då den svältande Snömannen ger sig av på en resa till den plats där det hela började, eller kanske rättare sagt slutade. Till den plats där Snömannen befann sig då världen gick under till ljudet av utopisk idealism i ett välmenande bombastiskt crescendo. Oryx och Crake är postapokalypsen när den är som hemskast och vackrast.

Kommentarer inaktiverade.