The testaments
The Handmaid’s Tale (eller Tjänarinnans berättelse, som den översattes till på svenska) gick i tryck för första gången 1985 och exploderade i populärmedia 2017 när den fick premiär som TV-serie via streamingtjänsten Hulu.
Då den omåttligt populära TV-serien snart går in i sin fjärde säsong med löfte om en femte tänkte jag ta tillfället i akt att tipsa om uppföljaren The Testaments (Gileads döttrar i svensk översättning), som kom ut hela 34 år efter den första boken.
I den nya världen tillåts inte kvinnor arbeta utanför hemmet eller ha enskild egendom och de får heller inte lov att läsa eller skriva. Många års miljöförstöring har resulterat i ett stadigt sjunkande födelsetal och alla fertila kvinnor, med undantag för överklassen, tvingas bli så kallade tjänarinnor. De välbärgade men barnlösa familjerna förses med tjänarinnor vars livsuppgift är att låta sig befruktas och föda sina befälhavares barn. Så snart ett barn är fött omplaceras tjänarinnan i ett nytt hem, under en ny befälhavare.
Tjänarinnorna fråntas sina namn och identiteter och tilldelas blodröda uniformer och tilltalsnamn som komponerats av deras respektive befälhavares förnamn hopparat med prefixet ”of”, vilket i den svenska översättningen används ungefär som tyskans ”von”. Då huvudpersonens befälhavare heter Fred går hon således under namnet Offred.
De kvinnor som passerat fertil ålder eller av andra skäl inte kan bära barn blir hushållerskor i överklassens hem, medan de mer högutbildade äldre kvinnorna rekryteras till ett särskilt sällskap vars medlemmar tituleras ”Tant”. De kan liknas vid en sträng nunneorden med högsta uppgift att fostra och tillhandahålla nya kullar av tjänarinnor.
Våldtäktsmän stenas. Abortläkare hängs till allmän beskådan. Medborgarnas minsta rörelser observeras och rapporteras av Guds Ögon, Gileads hemliga säkerhetspolis. Kvinnor som befunnits skyldiga till lagbrott stympas eller förvisas till Kolonierna – karga, vindpinade arbetsläger. Det är med andra ord ett liv med fokus på överlevnad.
The Testaments utspelar sig 15 år efter The Handmaid’s Tale och berättas växelvis av tre protagonister; Tant Lydia och de två unga kvinnorna Agnes och Daisy. Lydia tvingades bli en av den framväxande despotins grundbultar kort efter kongressattacken. Agnes är född och uppvuxen i Gilead och känner inte till något annat medan Daisy, som kanadensisk medborgare, bara har en ytterst teoretisk uppfattning om Gilead genom skolsystemet.
I brev, dagböcker och vittnesmål vävs de tre kvinnornas livsöden ihop genom personliga redogörelser för det systematiska förtryck som blivit Gileadkvinnornas vardag – arrangerade äktenskap, våld, underkastelse och hot om evig fördömelse i livet efter detta. På olika sätt blir de alla tre involverade i den hemliga motståndsrörelsen Mayday, som med alla till buds stående medel arbetar för att smuggla ut kvinnor ur Gilead och sprida ordet om de missförhållanden som råder inom dess gränser.Rykten sprids om att Mayday verkar genom hemliga kontakter i Gilead och för Gileads kvinnor, som inte får ta del av några nyheter eller lära sig någonting om världen utanför, framstår den mytomspunna organisationen som lika delar vandringssägen och diffust hot.
Den som går med kritiska tankar om Gilead gör klokast i att hålla dessa för sig själv. Precis som i Orwells klassiker 1984 kapslas större delen av handlingen in i huvudpersonernas outtalade tankar, vilket förklarar varför det mesta som händer i TV-serien efter säsong två inte återfinns i någon av böckerna. Det hade helt enkelt inte varit dramaturgiskt hållbart att försöka bygga en TV-serie på menande ögonkast, inre monologer, sammanbitna miner och krampaktigt behärskade kroppsspråk, även om det är just sådana små, subtila detaljer som låter oss lära känna karaktärerna och bygger upp den laddade, stundtals elektriska stämningen i böckerna.
Personligen föredrar jag att se The Testments mer som en fördjupning av The Handmaid’s Tale än en regelrätt uppföljare och som lathund inför TV-seriens fjärde säsong är den närmast ett måste!
The Testaments finns som e-bok på engelska i appen Libby. Vill du läsa den som bokcirkel har vi även en bokcirkelkasse med den svenska översättningen Gileads döttrar.