Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Rävsång". Gilla böcker förlag.

Detalj ur omslaget till "Rävsång". Gilla böcker förlag.

Magisk realism i Majorna

Publicerat 21 oktober 2014 | Av |

Hanna Fagerström ser sådant som andra inte ser.Hennes rollfigur finns med i Christin Ljungqvists trilogi som består av ungdomsromanerna Kaninhjärta, Fågelbarn och, den i år utgivna, Rävsång.

Men i Rävsång är det Finn Rönnerberg som är huvudperson. Han är 21 år och har precis mist sin pappa, som hade varit musiker. Finn bestämmer sig för att resa till Indien för att finna sig själv. Han reser i väg, förlamad av sorg efter pappan. Eller finns det andra skäl till att han flyr från Sverige? Utan att meddela sin omgivning försvinner han till en annan kontinent. Han kommer tillbaka till Sverige efter ett och ett halvt år och vid flygresan från Indien filosoferar han:

”Livet såg så löjligt ut ovanifrån, precis innan planet stack upp genom molnen. Husen, vägarna, bilarna, och de små, små människorna där nere i mörkret. Med sina enorma problem. Människorna, som vandrade runt på en boll i en allt mer evig evighet, bland mörk energi, svarta hål. Och tyckte sig veta och kunna allt, ändå. Ställda mot universums enorma storhet såg människorna verkligen ut som idioter.”

För mig som är Majornabo är det extra trevligt att känna igen en del av de platser som Christin Ljungqvist refererar till. Och då menar jag såklart inte några exotiska platser i Indien utan den mer vardagsnära blomsterhandeln vid Mariaplan och Majornas bibliotek, för att nu ta ett par exempel. Ja, handlingen i Rävsång utspelar sig till största del i Göteborg även om Finn i själva inledningen befinner sig i Indien. Berättelsen är mörk, precis som de övriga delarna i trilogin. Men utan mörker finns det inget driv i en berättelse, menar författaren själv, som berättar om Rävsång vid ett seminarium på årets Bok och Biblioteksmässa.

– Men det ljusnar i slutet av boken, påpekar Ljungqvist med ett leende. Och ett ljust tema är också kärlek, i olika former, som genomsyrar handlingen.

Christin Ljunqqvist är född 1983 och bosatt i Göteborg. Förutom sitt författarskap, där debuten skedde med Kaninhjärta 2012, jobbar hon i bokhandel, leder skrivarkurser och bloggar. Hon beskriver sig själv som en spöktroende drömmare. Och i presentationen av hennes seminarium på bokmässan står det att hon ”skriver ung-vuxen-romaner om komplexa familjerelationer med övernaturliga inslag.”

Låna böckerna på Göteborgs stadsbibliotek!

 

2 svar till “Magisk realism i Majorna”

  1. Tack för en jättefin text och presentation! Dock är mina redan utgivna böcker, Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång, inom magisk realism, inte steampunk/scifi. Steampunktrilogin jag nämnde under seminariet är inte skrivna ännu, första boken ungefär halvvägs, bara. Och vad det verkar blir det faktiskt en ”duologi”! Som jag hittar på …

  2. Hej Christin! Ledsen att vi missförstått, vi ändrar så att det blir rätt. Allt gott!