Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Kenobi av John Jackson Miller. Del Rey Publishing.

Omslag till Kenobi av John Jackson Miller. Del Rey Publishing.

Star Wars: Kenobi

Publicerat 18 juni 2021 | Av |

Ibland räcker några få glödande ord på skärmen. På en av mina nördiga digitala vandringar berättade Internet detta för mig: (detta är) en Star wars-roman skriven som en vilda västern. Och det var då jag visste att jag helt enkelt var tvungen att läsa den.

Star wars: Kenobi av John Jackson Miller

I mellanrummet mellan Star wars – Revenge of the sith från 2005 (episod 3 – den sista av de ”gamla-nya” filmerna) och – Star wars – A new hope från 1977 (episod 4 – den första av de gamla filmerna) utspelar sig romanen Kenobi.

Obi-Wan Kenobi – den mystiska enslingen i öknen som vi träffar första gången då han räddar Luke, C3PO & R2D2 från ökenfolket i  början av A new hope – har varit med i många av romanerna som utspelar sig i Star wars-universumet men här får vi veta mer om tiden som ledde fram till händelserna i första filmen.

Innan vi går vidare behöver detta sägas: Det är en smula krångligt att handskas med Star wars-kronologin men så här släpptes filmerna: episod 4-6 från slutet av 1970-talet och början av 1980-talet och episod 1-3 från slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Så omvänt alltså (del 4, 5, 6, 1, 2, 3). Efter det finns det fler filmer, tecknande filmer, serier, böcker och spel som förhåller sig till varandra på ett sätt som kräver en medelstor doktorsavhandling. Men oroa er inte – ska inte ta det här.

I bokens början har Obi-Wan Kenobi levererat ett litet spädbarn vid namn Luke Skywalker till paret Owen och Beru Lars. De är bönder som skördar vatten på den torra ökenplaneten Tatooine och ska ta hand om Luke utan att ha en aning om att han är son till galaxens nya ondaste onding – Darth Vader.

Star wars är känt som en rymdopera med stora episka strider och konflikter mellan (nästan) oändligt många karaktärer och typer av varelser. Det som John Jackson Miller gör i Kenobi är att krympa historien till att handla om ett litet begränsat antal karaktärer, som vi får lära känna bra, på en liten plats, några vattenbondgårdar och en bar (där en bland annat kan köpa blå mjölk), men hela tiden med de stora händelserna som fond. Fast på Tatooine, som befinner sig långt från galaxens och händelsernas centrum, är allt detta mer rykten och om nyheterna faktiskt når fram så är de inte direkt dagsfärska.

Trots den avsides belägna planeten och den lilla lilla scenen historien utspelar sig på så är insatserna höga – Luke är trots allt den som ska rädda alla från det onda rymdimperiet, från kejsarens legioner och den egna fadern – Darth Vader.

Det går att analysera den här boken utifrån att grundstommen förhåller sig till en vilda västern. Det går att gräla om huruvida Star wars är science fiction eller fantasy, om religionens roll och om hur klassiska arketyper kommer till uttryck. Det kan vara intressant och underhållande men på en nivå är det bara gött att läsa om personer och händelser en känner till och vuxit upp med.

Med det sagt så är detta en bok för de som redan – som liksom jag – någon gång under livet förälskat sig i Star wars. Och om du är en av dem så finns det fina belöningar i Kenobi – inte minst att vi får veta mer om, och träffa, The Tusken raiders – det mystiska ökenfolket som bara är med under några minuter i första filmen från 1977 men som satte griller i huvudet på många som fans av Star wars. Och jag är absolut en av dem. 

Kommentarer inaktiverade.