Stadsbibliotekets februariprogram 2015
Klassikerprat om Erik Axel Karlfeldt och Moa Martinsson , besök av Stefan Sundström och Olivia Bergdahl, skrivarkurs för seniorer, läsecirklar på sex olika språk och japansk temakväll. Varsågod, här kommer Stadsbibliotekets februariprogram 2015.
Klassikerprat 1 Erik Axel Karlfeldt (1864–1931)
Måndag 2/2 Plan 1 kl 18
Erik Axel Karlfeldt var en nationalskald som dyrkades av sin samtid. Hans musikaliska dikter, som ofta besjunger hans älskade Dalarna, är fyllda av glädje och tacksamhet för livet men låter också ana ett mörker och utanförskap. Karlfeldt var ledamot av Svenska akademien och tilldelades postumt Nobelpriset i litteratur samma år som han dog, 1931. Strofer ur hans dikter lever fortfarande kvar i det svenska språket men i övrigt är Karlfeldt alltmer satt på undantag och hans diktning ibland anklagad för att vara patriarkal och etnocentrisk. Hur ska vi läsa Karlfeldt idag?
Presentatör och samtalsledare: Stina Otterberg, litteraturvetare, kritiker och författare till Älska, dricka sjunga, leva, dö – en essä om Erik Axel Karlfeldt. Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Alltid uppkopplad, Aldrig avkopplad
Onsdag 4/2 trappscenen kl 12
Hur hänger mobilen ihop med sömn, stress och psykisk ohälsa? Psykologen Sara Thomeé, doktorand vid Göteborgs universitet, talar om konsekvenserna av intensiv dator- och mobilanvändning. Ett samarbete med Hälsolots.
Open mic
Onsdag 4/2 Trappscenen kl 18–20
Vill du dansa, läsa en dikt, sjunga eller jonglera? Scenen är öppen för dig och dina vänner, utan jury eller uttagningar. Föranmälda har förtur men du är också välkommen att bara dyka upp. Vi har tekniker, PA och mickar – allt annat får du ta med dig! Anmäl dig till: jerker.forsberg@centrum.goteborg.se. Ett samarbete med Fritid Centrum.
Drop-in för nyföretagare
Torsdag 5/2 plan 2 kl 17–19
Träffa rådgivare och andra aktörer som hjälper dig till eget företagande och ger svar på dina frågor. Medverkande: Almi, Brewhouse, Coompanion, Drivhuset, NyföretagarCentrum, Skatteverket och Stadsbibliotekets företagarinfo. Boka 15 min med en rådgivare. För mer information, mejla till finfo@kultur.goteborg.se eller ring 031-368 33 86.
Författarsamtal: Nilsson och Sol
Torsdag 5/2 på Plan 1 kl 18
Ola Nilsson med nya romanen Isidor och Paula, en berättelse från storstadens underjord och västkustens semesterljus.
Mikael Sol om senaste serieboken Psykiskt sjuk där antihjälten Micke blir inlåst på psyket efter ett självmordsförsök.
Spelkultur för alla #2
Torsdag 5/2 dynamo game kl 18–21
Spelar du tv- och dataspel? Tänker du på hur människor framställs i spelen? Dynamo presenterar i samarbete med Wang electronics spelprojektet Spelkultur för alla. En kväll i månaden, januari till juni, ser vi på filmer om spelkultur och testar spel som tänker nytt. Sen diskuterar vi spelen, människorna bakom dem och hur vi kan göra dataspelskulturen till en kultur som inkluderar människor av alla kön, sexualiteter och identiteter. Vi har nytt tema varje tillfälle, så håll utkik på här på bloggen och Facebook för mer info om kvällens upplägg.
Trappa ner med Armando
Fredag 6/2 trappscenen kl 17
Välkommen till en kväll i improvisationens och bokens tecken. Improvisationsteatern Leffe gör Armando uppträder tillsammans med författaren Björn Flintberg som agerar berättare denna afton. I korta monologer inspirerar Flintberg improvisatörerna till scener. Inget är förberett, utan såväl monologerna som improvisationerna är sprungna helt ur stundens inspiration. Scenerna blir galna, oväntade, uppfriskande och framför allt underhållande.
Lennart Geijer och hans tid
Söndag 8/2 plan 1 kl 14
Vem var Lennart Geijer? En radikal socialdemokrat som ville riva fängelser och stred för fri abort och stärkt arbetsrätt men också anklagad för att ha utnyttjat prostituerade under sin tid som justitieminister. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, berättar om Geijers liv och politiska gärning i sin senaste bok Och jag är fri – Lennart Geijer och hans tid.
Frukostprat
Fredag 13/2 caféet plan 1 kl 9–10
Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Under åtta fredagsmorgnar bjuder Stadsbiblioteket in till spännande samtal om aktuella ämnen. Samtalen leds av Kiriaki Christoforidis. Vi tipsar om bra läsning kopplat till samtalsämnet. Vi sitter i Roots Café där du kan köpa god frukost.
FIFA-turnering
Lördag 14/2 dynamo game kl 11–17.30
Gillar du att spela FIFA? Vill du testa dina skills mot andra och ha chans att vinna fina priser? Välkommen att vara med i vår stora turnering. Anmälan sker samma dag på plats i Dynamo Game kl 11–11.45 (begränsat antal deltagare). Turneringen startar kl 12 och finalerna spelas på storbildskärm.
Klassikerprat 2: Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson (1890–1964)
Måndag 16/2 plan 1 kl 18
Moa Martinsons romandebut (1933) handlar om Sally och Ellen som växer upp i Norrköpings arbetarkvarter. Båda är ättlingar till mor Sofi på Storgården men möts först som vuxna och stöttar varandra i vardagens kamp mot fattigdom och elände. Boken blev uppmärksammad för sitt realistiska språk och sexuella frispråkighet. Martinson var den första kvinnliga proletärförfattaren och gav arbetarkvinnorna röst och utrymme. Kvinnokroppen beskrev hon som ”livets egen runsten”, märkt av förlossningar, svält och hårt arbete.
Efter att tidigare ha förbisetts i den litterära kanon återupprättades Martinsson av kvinnorörelsen på 1970-talet.
Presentatör & samtalsledare: litteraturvetaren Eva Borgström. Ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
När är det roligt?
Tisdag 17/2 i Hörsalen kl 18
Om humor som existentiell strategi. Humor är ett centralt fenomen i vår tid. Att bli anklagad för att vara humorlös ses som en allvarlig brist. Men spelar humorn också en avgörande roll för våra liv bortom gapskratten? Och kan det vara så att gamla filosofer och teologer utgör en resurs för att fundera på vad humor betyder i vår tid? Föreläsning med Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet. Ett samarrangemang med S:t Lukas Göteborg och Bilda.
Supermaterialet grafen
Onsdag 18/2 Trappscenen kl 18–19.30
Vad är starkare än stål, böjbart, genomskinligt, lättviktigt och bäst på att leda värme och el? Mikael Fogelström, professor i teoretisk fysik vid Chalmers, berättar om supermaterialet grafen, ämnet med oanade användningsområden. Ett samarbete mellan Europa Direkt Göteborgsregionen och Chalmers grafenprojekt.
Dynamo Poetry Slam #2
Onsdag 18/2 Hörsalen kl 19–21
Poetry Slam är en fartfylld tävling i poesi inför publik. Kvällen inleds med gästande göteborgspoeten och världsstjärnan Olivia Bergdahl, aktuell med romandebuten Efter ekot. Sen startar tävlingen med att de tävlande poeterna läser en dikt i taget och tilldelas poäng. Efter grundomgången möts poeterna med högst poäng i en final där de gör upp om grymma priser!
Är du 13–20 år och vill visa dina poetiska skills på scen? Mer information och tävlingsregler finns i Dynamo. Anmäl dig till dynamo@kultur.goteborg.se.
Månadens språk – Japanska
Fredag 20/2 Trappscenen kl 17
Månadens språk japanska presenteras med en späckad temakväll. Programmet fylls med allt från Hyakunindikning, musik & dans-performance, manga & origami-workshops. Dessutom blir det en japansk marknad i entrén med hantverk av japanska konstnärer.
17:00 Ogura Hyakunindiktning: Traditionellt japanskt kortspel som går ut på att dikter läses upp varpå spelarna ska koppla ihop rätt kort med rätt dikt.
17:30 Japanska boktips från bibliotekarierna Mirjam & Miriam
18:00 Manga & origami-workshops.
19:00 Livemusik och Dans Performance med samarbete av Yasuhito Mori (ljud), Soichi Matsumoto (video, med musik av Cazuma & Andreas) och Kyoko Matsumoto (dans) med individuella tankar och minnen från Japan.
För seniorer: Skriv ditt liv
Lördag 21/2 + 21/3 kl 10–16. vi ses i entrén kl 9.45
Varje människa bär på en unik historia. Vad har du för berättelser att berätta? Skrivpedagog Mina Widding lotsar dig in i den resa det innebär att skriva om sitt liv, ger tips och trix till att minnas och olika sätt att skriva vidare på egen hand. Föranmälan krävs (gäller två tillfällen).
Göteborgs Visfestival
Måndag 23/2 Trappscenen kl 19
Nordiska visskolan i Kungälv håller hov på Stadsbiblioteket med litterärt tema. Ett samarbete med Göteborgs Visfestival.
Vad är sekularisering? En modern begreppshistoria
Onsdag 25/2 Hörsalen kl 18
Begreppet sekularisering är tvetydigt och dubbelriktat. Å ena sidan kan det beteckna en process av övergång eller till och med brott, ett förlopp där det heliga drar sig tillbaka och ger efter för det profana. Å andra sidan kan det beteckna en överföring och en förbindelse mellan något uttalat världsligt och en historia i andligt tecken. Detta föredrag syftar till att beskriva några försök att definiera begreppet sekularisering i tysk idéhistoria under 1900-talet och de teoretiska konsekvenser för förståelsen av sekularitet som följer av dem. Föreläsning med Hjalmar Falk, doktorand i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Ett samarbete mellan Stadsbiblioteket, GFFP och Folkuniversitetet.
Ny som företagare inom kultur
Torsdag 26/2 Lilla scenen plan 2 kl 17–20
Skatteverkets informationsträff för dig som är ny företagare inom kulturområdet. Lär dig mer om skatter, avgifter och Skatteverkets underlättande e-tjänster. Anmäl dig på www.skatteverket.se/infoträffar
Frukostprat
Fredag 27/2 Caféet plan 1 kl 9–10
Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Under åtta fredagsmorgnar bjuder Stadsbiblioteket in till spännande samtal om aktuella ämnen. Samtalen leds av Kiriaki Christoforidis. Vi tipsar om bra läsning kopplat till samtalsämnet. Vi sitter i Roots Café där du kan köpa god frukost.
Kalevaladagen
Lördag 28/2 Hörsalen kl 14
Finlands nationalepos, Kalevala, fyller 180 år. Götalands Kalevalaförening uppmärksammar dagen genom att bjuda in den välbekante M.A.Numminen att hålla konsert tillsammans med Pedro Hietanen. Biljetter finns att hämta gratis i receptionen från och med 20/2.
Lauantaina 28. helmikuuta 2015 täyttää Suomen kansalliseepos Kalevala 180 vuotta. Götanmaan Kalevalaiset juhlistavat päivää kutsumalla tunnetun taiteilijan M.A. Nummisen konsertoimaan yhdessä Pedro Hietasen kanssa. Lippuja haettavissa ilmaiseksi kirjaston reseptiosta 20/2 lähtien.
Stefan Sundström
Lördag 28/2 på trappscenen kl 16
Stefan Sundström berättar om sin kokbok Stefans stora blå som han skrev under ett friår på ön Traena utanför Nordnorska kusten, då Stefan fiskade, torkade torskrom, gjorde kimchi och kaffeost – och eget snus. Stefan Sundström kommer även att bjuda på musik från sin 30-åriga repertoar som prisbelönt vispopartist. Stefan har också med sig sin norske skivaktuelle vän Erling som gjort ”soundtracket” till hans Norgeresa.
Återkommande varje vecka
Läseciklar
Läsecirkel på Spanska
Tisdag 3/2 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar spanska romaner och noveller.
Anmälan till Ann 031-368 33 15.
Läsecirkel på ungerska
Lördag 7/2 Plan 2 kl 16. Vi ses i entrén kl 15.45
Vi läser och diskuterar ungerska romaner och noveller.
Ingen föranmälan behövs. Kontaktperson Maria 031-366 94 60.
Läsecirkel på Engelska
Tisdag 10/2 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar engelska romaner och noveller.
Anmälan till Mirjam 031-368 34 32.
Läsecirkel på Finska
Söndag 15/2 kl 15. Vi ses i entrén kl 14.45
Vi läser och diskuterar finska romaner och noveller
Ingen föranmälan behövs. Kontaktperson Pirjo 031-368 31 98.
Läsecirkel på Franska
Tisdag 17/2 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar franska romaner och noveller.
Anmälan till Eva 031-368 34 24.
Läsecirkel på Lätt svenska
Tisdag 24/2 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar romaner och noveller.
Anmäl dig till AnnaCarin 031-368 33 78.
Kurser, handledning, cirklar
Kom igång med ipad och iphone
Tisdag 3/2 kl 18–19.30. Vi ses i entrén kl 17.50!
Lär dig surfa på internet, ladda ned appar, låna e-bok och läsa tidningar gratis med Pressreader på din iPad eller iPhone. Föranmälan krävs. Se bokningsinfo nedan.
Kom igång: surfplatta och telefon
Onsdag 4/2 kl 10–11.30. Vi ses i entrén kl 9.50!
Kursen gäller surfplattor och telefoner med Android. Lär dig surfa på internet, ladda ned appar, låna e-bok och läsa tidningar gratis med Pressreader på din Android. Se bokningsinfo nedan.
Teknikdrop-in med e-bokshjälp
Tisdagar på Plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker och vi svarar på frågor om e-bokslån, digitala biblioteket, surfplattor och appar.
Släktforskning
Onsdagar på Plan 2 kl 13–15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under terminen. Stadsbiblioteket i samarbete med Föreningen GöteborgsRegionens Släktforskare. Föranmälan krävs, se bokningsinfo nedan.
Sökverkstad Drop-in
Varannan Torsdag på Plan 2 kl 16–17.30
Start torsdag 19/2. Funderar du över regeringskrisen i Sverige, eller hur du ska bete dig när du blir inbjuden på middag i Italien? Behöver du hitta information till ett skolarbete? Ta med dina frågor så hjälper vi dig komma igång med att hitta svaren.
Sökverkstad om skönlitteratur och författare – Drop-in
Tisdag 3/2 Plan 1 kl 14–15.30
Hur hittar jag romaner av sydafrikanska författare? Vad kan jag läsa av en författare från romantiken? Var kan jag få tips om böcker som blivit filmatiserade? Vi söker tillsammans i bibliotekets digitala källor – Alex, Literature Resource Center och Novelist – efter svar på de här frågorna eller andra frågor som du har om skönlitteratur och författare.
Läxhjälp för gymnasiet
Tisdagar Plan 2 Lilla scenen kl 16.30–19
Läxhjälp för dig som går på gymnasiet. Lärarstudenter från Göteborgs universitet hjälper dig med olika ämnen.
För seniorer
Skriv ditt liv
Lördag 21/2 + 21/3 kl 10–16. vi ses i entrén kl 9.45
Varje människa bär på en unik historia. Vad har du för berättelser att berätta? Skrivpedagog Mina Widding lotsar dig in i den resa det innebär att skriva om sitt liv, ger tips och trix till att minnas och olika sätt att skriva vidare på egen hand. Föranmälan krävs (gäller två tillfällen).
Datorhandledning för dig 55+
Onsdagar på Plan 1 kl 10–11 och 11–12.
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post m.m. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger per termin. Föranmälan krävs. Se bokningsinfo till vänster.
iPad för nybörjare för dig 55+
Måndagar på Plan 2 i grupprum 2:e kl 11–13.
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Föranmälan krävs. Se bokningsinfo till vänster. Anmälan gäller automatiskt två tillfällen Du kan bara boka en omgång per termin. Vi ses i entrén kl 10.50!
På lätt svenska
Språkträffar på lätt svenska
Tisdagar kl 13 och Onsdagar kl 17.30 Plan 2
Träna på att prata och förstå svenska. Varje tisdag och onsdag.
Läxhjälp för SFI-elever
Varje onsdag plan 2 kl 16–17.30
Läxhjälp för dig som läser SFI, vid lilla scenen på plan 2.
Körkortsboken på lätt svenska
Torsdagar 12/2 och 26/2 Plan 2 kl 17.30
Du får hjälp med att läsa och förstå körkortsboken.
Poesiträff
Tisdag 24/2 Konferensrum 2 kl 11–12
Vi läser dikter av och om kvinnor. Träffen är på svenska och vänder sig till dig som inte har svenska som modersmål.
Läsecirkel på Lätt svenska
Tisdag 24/2 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar romaner och noveller.
Anmäl dig till AnnaCarin 031-368 33 78.
Datakurser på lätt svenska
Om du vill vara med på kurserna som står här nedanför så anmäler du dig på biblioteket, på telefon 031-368 34 00
eller i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se.
Samhällstjänster på internet
Torsdag 5/2 kl 13–15. Vi ses i entrén kl 12.45
Vi visar olika hemsidor: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Västtrafik och hur du kan träna på svenska med Digitala spåret.
Nyheter och tidningar på internet
Torsdag 12/2 kl 13–15. Vi ses i entrén kl 12.45
Vi visar nyheter och tidningar på olika språk på internet:
Pressreader, SVT Play, SR webbradio med mera.
e-post
Torsdag 19/2 kl 13–15. Vi ses i entrén kl 12.45
Vi visar hur du skaffar e-post, skriver mejl och bifogar filer.
Skriva och spara
Torsdag 26/2 kl 13–15. Vi ses i entrén kl 12.45
Vi visar hur du skriver i Word och sparar dokument på USB.