Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Honung och ättika av Anne Tyler (Wahlström & Widstrand), Hamnet av Maggie O'Farrell (Sekwa förlag), Macbeth av Jo Nesbø (Wahlström & Widstrand) och Häxyngel av Margaret Atwood (Wahlström & Widstrand).

Omslag till Honung och ättika av Anne Tyler (Wahlström & Widstrand), Hamnet av Maggie O'Farrell (Sekwa förlag), Macbeth av Jo Nesbø (Wahlström & Widstrand) och Häxyngel av Margaret Atwood (Wahlström & Widstrand).

Fyra nyanser av Shakespeare

Publicerat 22 april 2021 | Av |

Fredagen 23/4 råkar nu inte bara vara Världsbokdagen utan också Shakespearedagen, vilket såklart uppmärksammas här i bloggen.

Det har med andra ord aldrig funnits ett bättre tillfälle att börja förkovra sig i Shakespeare och här följer tips på fyra moderna böcker som på olika sätt inspirerats av mästaren.

Hamnet

Hamnet, Maggie O’Farrell, 2020

I den här boken är det ingen mindre än Shakespeares fru Agnes som står i centrum. Hon bor hos sin svärfamilj i den lilla staden Stratford-upon-Avon medan maken William Shakespeare tillbringar det mesta av sin vakna tid vid teatern i London. Agnes porträtteras som en kärleksfull och jordnära hustru och mor, men hennes okonventionella intresse för medicin och helande örter har gjort henne till något av en outsider i Stratford-upon-Avon. Parets lille son Hamnet har precis gått bort, bara elva år gammal. William reagerar med att tystna och gå in i sig själv. Han uttrycker inte mycket rörande sonens död, men fyra år senare ska han vinna stora framgångar i London med vad som har kommit att bli känt som hans kanske mest kända tragedi – Hamlet. Det är tyvärr inte mycket som är känt om Shakespeares uppväxt, äktenskap och privatliv, men Maggie O’Farrell har ändå lyckats att ta vara på skärvorna för att bygga en färgstark och känsloladdad mosaik till dokumentärroman. 

Boken vann Women’s Prize for Fiction 2020. 

Macbeth

MacbethJo Nesbö, 2018

Den här boken är en del av The Hogarth Shakespeare-projektet, som är ett internationellt samarbete där sju kända författare har fått fria händer att skriva nytolkningar av Shakespeares verk. Som titeln antyder rör det sig alltså om tragedin Macbeth, här tolkad som moraliskt laddad thriller i 70-talets Norge. När ett tillslag mot en stor knarkleverans urartar till rena blodbadet blir det kommissarie Macbeth som slutligen räddar dagen – eller gör han egentligen det? Macbeth blir hyllad och befordrad och tycks utåt sett ha allt en man kan önska sig – pengar, makt och respekt, men han har ett mörkt förflutet och kämpar med sitt eget narkotikamissbruk. Han hemsöks av hallucinationer och paranoia och inser snart att han måste offra betydligt mer än han hade räknat med för att behålla sin position och sitt höga anseende.

I Jo Nesbös händer blir Macbeth en kännande, grubblande karaktär som brottas med motstridiga tankar kring skuld, begär och hämnd. Nesbö har själv understrukit likheter mellan Macbeth och sin egen karaktär Harry Hole, så den som redan älskar Harry Hole-deckarna kommer troligtvis inte att bli besviken på Macbeth.

Boken finns tillgänglig som e-bok via bibliotekets app Libby och nominerades till Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa översatta kriminalroman 2018.  

Häxyngel

Häxyngel, Margaret Atwood, 2018

Vi går raskt vidare från deckare till modernt teaterdrama med Margaret Atwoods Häxyngel

Läsaren möter här Felix Phillips, konstnärlig ledare för Makeshiwegs teaterfestival. Han är i färd med att sätta upp det som ska bli hans stora mästerverk, Shakespeares Stormen när han blir förrådd av sin rival och tvingas bort från teatern. Tolv år senare lever Felix ett tillbakadraget liv, bitter och hämndlysten. Han sörjer sin bortgångna dotter Miranda och arbetar som lärare på Fletcherfängelsets dramaprogram. Felix får chansen att med de intagnas hjälp sätta upp Stormen en gång för alla och iscensätter därmed sin egen, högst personliga storm. 

I processen med att sätta upp pjäsen får jag en djupare förståelse för Felix och de intagna genom deras tolkningar av handlingen och karaktärerna och då jag redan är bekant med originalverket upplever jag att historien bidrar med ett nytt, modernt perspektiv. Jag skulle inte gå så långt som att påstå att man måste ha läst eller sett Stormen för att kunna få ut det bästa av Margaret Atwoods Häxyngel, men däremot tror jag att den som läst Häxyngel kan lockas till att utforska såväl Stormen som andra verk av Shakespeare. 

Häxyngel finns tillgänglig som e-bok via Libby.

Honung och ättika

Honung och ättika, Anne Tyler, 2017

Den fjärde och sista boken är Honung och ättika : så tuktas en argbigga på nytt av Anne Tyler. Det handlar alltså om förvecklingskomedin Så tuktas en argbigga som modern, smart och bitsk kärleksroman.

Honung och ättika är den femte boken i Hogarth Shakespeare-serien. Miljön har flyttats från 1500-talets Italien till ett nutida Baltimore och den barske adelsmannen Baptista har i den här tappningen blivit Louis Battista – en något excentrisk forskare som specialiserat sig på autoimmuna sjukdomar samtidigt som han försöker vara en så god far som möjligt åt systrarna Kate och Bunny. Doktor Battistas oumbärlige assistent Pjotr Tjerbakovs studentvisum är på väg att gå ut, vilket skulle omintetgöra det projekt de tillsammans lagt ner så mycket arbete i. Doktor Battista tycker att Kate gott kan ”ställa upp” och gifta sig med Pjotr för att i en enda utstuderad smäll bli kvar i föräldrahemmet, säkra ett creen card till Pjotr och därmed också rädda deras stora forskningsgenombrott. Men Kate är, som väntat, inte det minsta intresserad av något äktenskap och vet knappt hur hon ens skulle börja närma sig den kufiske Pjotr. Det är som bäddat för missförstånd, problem och rappa replikskiften!  

Även Honung och ättika finns tillgänglig som e-bok via Libby – så in och låna hem den, redan idag!

Kommentarer inaktiverade.