Skönlitteratur

Res med litteraturen

Publicerat 6 februari 2010 | Av |

Planerar du att resa långt och länge eller kanske bara nästgårds? Sök upp platsens litteratur!

Om man skall göra en längre resa och kanske besöka ett land eller en världsdel som man inte förut varit i, kan det kännas lite ängsligt. Hur kommer jag att bli bemött, är min kulturella kompetens tillräcklig för att jag inte genast skall bli bortgjord eller utskrattad och … just det – vad skrattar man åt?

Att läsa skönlitterära berättelser är att närma sig ett lands själ och hjärta. Man blir väl till mods när man märker att människor strävar, älskar och lider på ungefär samma sätt över hela världen. Varför vara rädd för det okända, vi är ju en enda mänsklighet och det är inte tillåtet att stjäla eller mörda i något land.

Kolla in litteraturguiden Alex, som du kan logga in på med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod. Här kan du söka på olika länder och få upp en lista med författarpresentationer. Eller varför inte använda Macondo, ett uppslagsverk på nätet där du hittar författare från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern.

Skall du resa till Indien? Läs något av författaren Kiran Desai, till exempel debutromanen Kalabalik bland guavaträden. Desai manar fram Indiens färger och dofter på ett helt magiskt vis. Hon beskriver naturen så att man tycker att en liten guldglänsande skalbagge landar på sidan medan man läser. Frökapslar spricker, frukter sväller av sötma, allt ångar, glänser, kryper och rasslar. Och så är hon rolig! Med mild och varm inlevelse ironiserar hon över människors tillkortakommanden och brist på självsyn.

Kalabalik bland guavaträden handlar om Sampath, en ung man som lyckas vända allt han företar sig till en katastrof. Det beror nog mest på att han helt saknar ambitioner och intresse för någon annan än sig själv. Egentligen vill han bara existera, ungefär som en grönsak. Fadern lyckas med möda fixa jobb åt honom på det lilla postkontoret i byn men det dröjer inte länge förrän han får sparken.

På väg till ett bröllop kliver han av bussen mitt i en övergiven guavaträdodling och som i trans klättrar han upp i ett av träden. Här hittar han den frid som han sökt i hela sitt liv! Men naturligtvis ramlar en busslast med människor ifrån byn in i trädgården och ställer obekväma frågor om vad han gör däruppe. Han beslutar sig för att ge igen – eftersom han i hemlighet ångat upp alla kuvert och läst deras brev så har han skaffat sig en diger kunskap om bybornas innersta hemligheter.

Nu levererar han sina synska visdomsaforismer rakt i ansiktet på dem och snart är hans rykte som visionär och visman befäst. Folk börjar vallfärda till trädet för att tillbe och fadern är inte sen att rigga upp en liten business bland de risiga träden. Affärerna går strålande, fadern kränger idolbilder på sonen och hela familjen flyttar in i trädgården. Byns apor dras också till den unge gurun och de börjar leva i symbios uppe i trädet.

Allt hade andats harmoni om inte aporna kommit över ett par flaskor rom. Nu skyr de inga medel för att skaffa sig en ny fylla och som berusade tonårsvandaler invaderar de stan med sitt begär. Hela samhället sätts i gungning, man fraktionerar sig och allt går över styr..

Kiran Desai fick Bookerpriset 2007 för romanen Bittert arv. Men jag tycker att hennes debutroman är i en klass för sig!

Ett svar till “Res med litteraturen”