Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Poesisamtal om Anna Margolin

Publicerat 17 juli 2018 | Av |

Anna Margolin (1887–1952) föddes i Brest-Litovsk i nuvarande Belarus och flyttade vid tiden före första världskriget till New York, där hon tillhörde de jiddischspråkiga litterära immigrantkretsarna. Hon försörjde sig som journalist, debuterade som poet under 1920-talet och räknas idag som en av de främsta modernistiska poeterna på jiddisch.

Samtalsledare är Beila Engelhardt Titelman som är doktorand i litteraturvetenskap och forskar om kvinnliga jiddischspråkiga poeter med tonvikt på Anna Margolin. Hon har översatt och i år publicerat ett urval av Margolins dikter i boken Detta är natten. Medverkar gör även Karin Brygger, litteraturvetare och författare.

Ida Gillner syns vanligen som saxofonist, sångerska och kompositör tillsammans med danska Louise Vase i duon Ida&Louise. De är aktuella med konserten Shtoltse lider/Proud poems som bygger på duons tonsättningar av fem jiddischspråkiga poeter.. Med Ida&Louises tonsättningar ges dikterna nytt liv och det är tidlös poesi som berör med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär. Här får vi möta Ida solo i ett exklusivt framförande anpassat till dagens poesisamtal, med ett urval av Anna Maroglins dikter i nya tonsättningar.

Kommentarer inaktiverade.