Film, Skönlitteratur

Pirjos bästa 2011

Publicerat 4 januari 2012 | Av |

Pirjo Nyckling som är chaufför på bokbussen delar med sig av lite finska tips! Först på min lista är filmskaparen Aki Kaurismäki vars senaste film Mannen från Le Havre, Oscarsnominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film, fick biopremiär på juldagen.

Den såg jag med jultomten, som var snäll och bjöd mig dit. Filmen fick mig att söka efter ”Kaurismäki” i bibliotekets katalog och lust att se de tidigare filmerna igen. Kaurismäkis filmer är nostalgitrippar för mig som känner igen den finska musiken sedan tidigare, men det är lite svårt att avgöra hur det låter i svenska öron. Mycket finskt antar jag.

Mannen från Le Havre är på franska och utspelar sig i franska hamnstaden Le Havre. Handlingen är – typiskt för Kaurismäki – kryddad med lakonisk humor, korthuggna repliker och målad i grågrönbrun färgskala. Lyckligt slut två gånger lär Kaurismäki sagt själv om filmen. Ett måste!

Om jag har en favorit bland hans filmer? Ja, alla!

Restips för alla Kaurismäki-fans, om du åker till Helsingfors besök i Kafe Moskova.

Mer film med anknytning till Finland, även denna på franska: Harens år. Arto Paasilinnas bok Harens år är utgångspunkten för denna film som är inspelad i Kanada. DVD:n kan vara något för Paasilinna-fans – med gardering att den ska ses med låga förväntningar. Filmen är småmysig men kan inte jämföras med Risto Jarvas ”originalfilm” Jäniksen vuosi från 1977.

Jag fortsätter med temat harar och Paasilinna. Dessvärre upptäcker jag att boken Kerjäläinen ja jänis (Tiggaren och haren) av Tuomas Kyrö inte är översatt till svenska ännu, trots hörsägen att just denna boken har sålt översättningsrättigheter till flera europeiska länder samtidigt som den kom ut på finska. Boken är en hyllning till Arto Paasilinnas författarskap. Paasilinna fick hjärninfarkt år 2009 och lär inte kunna fortsätta sin mångåriga karriär som författare.

Jag kopierar från Ekens bokhandels webbplats: ”Romen Vatanescu (Vatanen i Paasilinnas bok) önskar ett nytt liv åt sig själv och ett par dobbskor åt sin pojke. Resan mot kylans och mörkrets land börjar. Där skall han bli tiggare. Vatanescu är bekant med Finland efter att läst Arto Paasilinnas böcker men för den som står på knä på kall asfalt ter sig landet annorlunda än det som han läst om. Kerjäläinen ja jänis (Tiggaren och haren) är en snabbfotad och varmhjärtad satir om Finland och Europa, om rika och fattiga, allmosor, ideologier och nåden.

Alltså håll ett öga på Tuomas Kyrös Tiggaren och haren i vår bibliotekskatalog.

Slutligen ett filmtips för att få lite vinterkänsla denna snöfattiga vinter: Lapland Odyssey (Napapiirin sankarit). En äventyrskomedi, en road movie genom Lappland och den finska mannens själsliv.

2 svar till “Pirjos bästa 2011”