Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Om alla katter i världen försvann av Genki Kawamura.

Omslag till Om alla katter i världen försvann av Genki Kawamura.

Om alla katter i världen försvann 

Publicerat 3 september 2021 | Av |

En ung man (för 30 är ändå ganska ungt) får veta av sin läkare att huvudvärken han haft länge inte är effekterna av en envis förkylning utan en långt gången tumör i hjärnan. Han får 6 månader att leva.

Något senare då den unge mannen kommit hem dyker en person klädd i shorts och hawaiiskjorta magiskt upp och säger att han ska dö redan imorgon. Personen är munter och säger att det finns en lösning. Om än tillfällig. 

Genki Kawamura är en bästsäljande författare från Japan och har skrivit tre romaner. Boken det handlar om här – Om alla katter i världen försvann (på engelska If cats disappeared from the world) – har sålts i över en million exemplar i Japan och översatts till elva språk. Boken kom på svenska under senare delen av 2020. 

Just det! (innan jag glömmer) Vår huvudperson jobbar som brevbärare och bor ensam med sin katt Cabbage. Och personen i hawaiiskjortan är Djävulen själv och en exakt kopia av vår berättare. 

Då tiden är knapp börjar berättaren sätta samman en lista på vad han ska göra innan han dör men hinner inte komma långt innan dubbelgångaren i hawaiiskjortan dyker upp. Alltså Djävulen som han snabbt i sitt eget huvud döper till Aloha. 

Jag läser inte ofta japansk skönlitteratur så jag vet inte om den vemodiga tonen och den underfundiga humorn är typisk men om den är det så vill jag läsa mer bara på grund av det. 

Djävulen (Aloha) säger att berättaren kan få en dag till att leva om någonting försvinner från världen. Alltså, en dag till av liv i utbyte mot att något försvinner från världen för alltid. Överallt. För alla. 

Hela boken utspelar sig under en vecka och det blir en lätt bisarr vecka men också en filosofisk sådan då vårt jag tvingas fundera över det vi alla ser som självklart – tiden, familj, kärlek, film, telefoner och, ja, katter. Vad är det som gör liver värt att leva och kan en veta det under tiden då livet pågår eller kommer insikten först då livet alldeles snart är slut? 

Under läsningen så snurrade många tankar i huvudet och en av dem handlade om den friskt kyliga vinden mot kinderna, solen genom mina ansträngt kisande ögon, den hårda träbänken, de okända människorna runt mig och det, vanligtvis, lätt irriterande varmt brummande ljudet från loket på tågstationen där jag satt. Ja, allt det där som bara är där tills det inte är det längre. Allt det skulle jag säkerligen hålla hårt i om detta var min sista dag.  

Avslutningsvis: andra titlar från japan som (på grund av Om alla katter i världen försvann) står på läslistan för sommaren är dystopin The last children of Tokyo av Yoko Tawada och Before the coffee gets cold av Toshikazu Kawaguchi. Den sistnämnda handlar om ett café på en bakgata i Tokyo som serverat utmärkt kaffe i över hundra år och som även erbjuder gästerna att resa i tiden. 

Kommentarer inaktiverade.