Arrangemang, Facklitteratur, Skönlitteratur, Tillbyggnaden
Katarina Halling. Foto: Lisa Nylén

Katarina Halling i Linnestadens bibliotek. Foto: Lisa Nylén

Öar i nya Stadsbiblioteket

Publicerat 26 februari 2013 | Av |

I det nya Stadsbiblioteket kommer avdelningen för skönlitteratur att slås ihop med konst och musik. Dessutom blir läsplatserna många fler.
– Det ska bli väldigt spännande att se vad besökarna tycker om våra nya öar med musik, mode, teater och poesi, säger bibliotekarien Katarina Halling.

Innan stängningen arbetade Katarina Halling på Stadsbibliotekets avdelningar för konst, musik och skönlitteratur. Ämnena låg ofta nära varandra men låg på olika våningsplan. När förberedelserna med det nya Stadsbiblioteket inleddes stod en sammanslagning av avdelningarna högt på dagordningen. Och förslaget gick igenom.

– Det var jätteroligt att tänka nytt, och vi i arbetsgruppen började genast spåna hur våra ämnen kan höra ihop och korsbefrukta varandra.

Resultatet blev en helt ny organisering av avdelningarnas media, och i det nya huset kommer närbesläktade ämnen att samlas på ett och samma ställe. Bland annat bildas öar med musik, teater och mode.
– Tanken är att det ska bli en mötesplats både mellan besökare och med olika slags media, där chansen att upptäcka något nytt blir stor.

En poesihörna rustad för allt
Sedan många år har Stadsbiblioteket en populär poesihörna, och den kommer att finnas kvar även i det nya huset. Dessutom ska den utrustas med bättre teknik, duk och projektor. Och så får hyllorna i närheten hjul, så att de enkelt kan skjutas undan när det kommer mycket folk.

– Vi har haft galna kvällar i poesihörnan, som när vi hade en hyllningskväll för Bruno K Öijer, då fick vi springa och hämta alla pallar och stolar från hela biblioteket. Nu är vi bättre förberedda för sådana kvällar.

Många och sköna läsplatser
Den nya avdelningen ligger på plan fyra, tillsammans med specialmedia, dagstidningar och café.  Katarina och hennes kollegor har tänkt mycket på behovet av läsplatser, både tysta enskilda och för grupparbeten.

– Vi vet att det är viktigt för våra besökare och har försökt skapa så många som möjligt.

Katarina hoppas också att bibliotekets musikälskare ska uppskatta den nya musikavdelningen där noter, böcker om musik, instrument och musikbiografier samlats. Dessutom skapas nya sittplatser för musikavlyssning mitt i avdelningen, med sköna fåtöljer och utsikt mot avenyn.

– Vi har en jättefin skivsamling och det lånas fortfarande mycket skivor, det är roligt att den får en mer framträdande plats i rummet.

Nystart både för bibliotekarier och besökare
Under ombyggnationen är Katarina utlånad till Linnéstadens bibliotek. Där trivs hon jättebra, men hon längtar till öppningen av det nya Stadsbiblioteket.

– Bara att det kommer vara så nytt och fräscht är spännande. Och så får vi på Skön/Konst äntligen jobba ihop på samma våningsplan. Det blir en nystart för oss och något nytt i huset.

4 svar till “Öar i nya Stadsbiblioteket”

 1. det verkar som att väldigt mycket ska in på plan fyra – skön, konst, musik, mode, specialmedia (?), dagstidningar, café… vad ska de andra våningarna vara bra för?

 2. Hej Lena!
  Det kanske kan låta mycket, men både dagstidningar och café ligger i den nybyggda delen av stadsbiblioteket, så de tar inte upp plats i gamla plan 4. På de andra våningarna ryms exempelvis barnavdelningen, ungdomsavdelningen, böcker om geografi, natur, utländska språk, teknik mm.
  Med specialmedia menas media som hjälper människor med funktionsnedsättningar att ta del av bibliotekets utbud, till exempel talböcker.
  Vänliga hälsningar,
  Stadsbiblioteket

 3. Hej
  Är caféet färdigplanerat?
  Vill gärna puffa särskilt för att ni tänker på en bra ljudmiljö där.

 4. Hej!
  Vi jobbar fortfarande med caféet! Och vi ska absolut tänka på ljudmiljön även här.
  Vänliga hälsningar
  Stadsbiblioteket