Arrangemang, Göteborgs Stads Litteraturpris, Skönlitteratur
Nytt litteraturpris i Göteborg

Stor satsning på skrivande från Göteborgs Stad.

Nytt stort litteraturpris i Göteborg

Publicerat 15 augusti 2013 | Av |

Nästa år börjar två nya litteraturpris att delas ut i Göteborg, under namnet Göteborgs Stads litteraturpris. Prissumman är 100 000 för respektive pris och är ett led i Göteborgs Stads ambition att stödja författare och förstärka tillgången till befintlig litteratur i Göteborg.

– Vi vill att fler berättelser ska skrivas, läsas och lyssnas på i vår mångkulturella stad, därför instiftar vi det här priset, säger kommunalrådet Thomas Martinsson (MP).
Bakom priset står Göteborgs Stad som de senaste åren genomfört flera stora satsningar på litteraturområdet. I april 2014 nyöppnar Stadsbiblioteket Göteborg efter att varit stängt i två år för en omfattande om- och tillbyggnad. Nya arbetsstipendier för författare inrättas och hösten 2013 öppnar ett nytt litteraturhus i Lagerhuset i centrala Göteborg.
– Efter dessa olika förstärkningar av skriven och snart skriven litteratur vill vi befästa våra höjda ambitioner med ett inrättande av ett litteraturpris som uppmuntrar personer som berättar, säger kommunalrådet Thomas Martinsson.

Kategorier och nomineringsprocess
Prisen är nationella och delas ut varje år.
Årligen delas ett essäpris ut och ett andra pris kommer att delas ut till tre olika genrer.
År 2014 delas 100 000 kr ut till bästa barn- och ungdomsbok.
Året därpå får en utlandsfödd författare som skriver på svenska pris för bästa skönlitterära bok.
Tredje året går priset till den författare som skrivit bästa boken i genrerna fantasy eller science fiction.

De litterära verken ska vara skrivna på svenska.
Verket ska vara publicerat i bok eller tidskrift, i pappersform eller i digital form.
Förlag, tidskrifter, författaren själv samt jurymedlemmar kan nominera till prisen.
Sista datumet för nomineringarna är 30 september 2013.

Vill du veta mer om nomineringsprocessen eller nominera ett verk?
Mejla litteraturhuset@kultur.goteborg.se

Juryn
Juryn består av tre personer och har olika sammansättning beroende på den genre som ska bedömas. Jury för det årliga essäpriset är Ingrid Elam, Ebba Witt-Brattström och Mikael van Reis. De som ska bedöma barn- och ungdomslitteratur är Ingrid Bosseldal, Mia Juhlin och Andreas Palmaer.

Prisutdelning

Göteborgs stads nyinstiftade litterära priser kommer att delas ut på Litteraturhuset Göteborg. Den första prisutdelningen sker i maj 2014.

4 svar till “Nytt stort litteraturpris i Göteborg”

 1. Spännande! Men var finns info om hur man nominerar och vilka böcker som kan nomineras? Ska böckerna t.ex. vara skrivna av personer verksamma i Göteborg?

 2. Hej Kristina!
  Priset är nationellt, så en kan vara verksam var som helst i Sverige. Vilka författare som nomineras offentliggörs i början på nästa år, och man vill nominera kontaktas litteraturhuset@kultur.goteborg.se
  Vänliga hälsningar
  Stadsbiblioteket

 3. Hej Sigmund!
  Det är författare, tidskrifter, förlag och medlemmarna i juryn som kan nominera verk till Göteborgs Stads Litteraturpris. Dessa kontaktar litteraturhuset@kultur.goteborg.se med sina förslag.
  Vänliga hälsningar
  Stadsbiblioteket