Niklas bästa skivor 2016
Idag tipsar Niklas Persson från Plan 1 och musikavdelningen om årets största musikupplevelser!
Radiohead – A moon shaped pool
Rent musikaliskt känns det brittiska bandet Radiohead som ett typiskt independentband, men frågan är om de inte vuxit sig allt för stora för att kallas det? Ändå är det just independentmusikens kompromisslöshet som kännetecknar Radiohead, där högt ställda konstnärliga ambitioner formar bandets musikaliska riktmärken. Radiohead bildades 1985 och har ända från början experimenterat med olika ljudbilder och utmanat sig själva och sin växande publik med lysande album som OK computer, Kid A och In Rainbows. Även A moon shaped pool söker sig bortom mina förväntningar. Trots detta finns det en hel del att känna igen. Det tydligaste är frontfigurens Thom Yorkes säregna röst som alltid berör. Texterna på albumet är genomgående poetiska och kryptiska, på ett positivt sätt. För mig som lyssnare finns mycket att fördjupa sig i, musiken är minutiöst genomarbetad med små nyansskillnader som växer för varje lyssning. Elektroniska instrument varvas med akustiska och ömsom sveps du med i en vacker melankolisk stråkmelodi och ömsom en genomträngande syntmatta. Jag tackar världens största independentband för musiken och trycker på repeat.
New tide Orquestra – Live in Rio
Den Göteborgsbaserade kammarorkestern New tide Orquestra (tidigare New Tango Orchestra) firar 20 år som band på bästa sätt. Albumet Live in Rio är nyfiket, innehåller nerv och förmedlar en stark nu-känsla. Som titeln antyder är musiken inspelad live och det är också här som NTO bäst kommer till sin rätt. Även om det finns tydliga referenser till olika riktningar inom den klassiska musiken, popmusik och nytango hittar bandet, genom dess konstnärlige ledare Per Störby Jutbring tillika ensemblens kompositör, ett eget sound. Förutom Per Störby Jutbring som spelar bandoneon (ett mindre dragspel) består NTO av Josef Kallerdahl på kontrabas, Livet Nord på violin, Thomas Gustavsson på piano och Johanna Dahl på cello. För den inbitne NTO-lyssnaren känns många av titlarna igen från tidigare skivor, men liveversionerna är annorlunda – på något sätt mer levande och intressanta. Även om musiken bitvis kan upplevas komplex och stundtals svårtillgänglig så skulle jag ändå framhålla spelglädje och närvaro i musiken som två ledord. En extra eloge till skivbolaget Hoob Records som fortsätter att ge ut högklassig musik från Göteborg.
Igor Stravinsky in USSR
När Igor Stravinsky besöker Sovjetunionen 1962 är det 48 år sedan han senast satte sin fot i hemlandet. Musiken på skivan Igor Stravinsky in USSR kommer från den här resan och utgör både ett stycke musikhistoria och en stor kulturgärning, i och med att musiken nu tillgängliggörs för en bredare lyssnarskara. Styckena som framförs är hämtad från Stravinskys nyklassicistiska period. Det första som slår mig som lyssnare är hur bra ljudet är på dessa liveinspelningar från Moskva som ändå har några år på nacken. När inledande baletten Apollon Musagéte växlas ut (efter några inledande harklingar från publiken) i totalt tio satser återfinner lyssnaren Stravinskys hela spektra – täta klanger, ett dramatiskt tonspråk och spänstig orkestrering. Baletten handlar om den antika grekiska guden Apollos bravader och Yevgeny Mravinsky dirigerar förtjänstfullt Leningrads filharmoni. De efterföljande tre verken framförs av Moskvas filharmoni och dirigeras av Stravinsky själv. Igor Stravinsky in USSR är ett musikhistoriskt dokument som såhär 54 år efter att den spelades in, äntligen når ut till oss alla.