Facklitteratur

Naturvårdens ängel

Publicerat 17 april 2013 | Av |

Ödmjuk äventyrerska. Forskaren Jane Goodall närmar sig 80, men reser fortfarande jorden runt och föreläser om humanbiologi. För de flesta är hon känd för sina schimpansstudier i Tanzania.

I sin självbiografi Det finns hopp, som hon skrivit tillsammans med religionshistorikern Phillip Berman, berättar hon om sitt fascinerande liv som till stor del levts i djungeln.

Redan 1960 beger sig sig den då unga och outbildade Jane Goodall till Tanzanias skogar för att ägna sig åt fälstudier av schimpanser. Hon kommer i kontakt med paleontologen Louis Leaky som direkt konstaterar att hon är rätt person för detta yrke; hon kan arbeta riktigt hårt långt borta från civilisationen.

Så småningom gifter sig Jane Goodall med fotografen Hugo van Lawick och tillsammans  driver de under många år en forskningsstation i Gombe, Tanzania. Med sonen Grub lever de ett minst sagt udda familjeliv i djungeln.

Det är intressant och skrämmande läsning om Goodalls iakttagelser av schimpansernas beteenden och deras tydliga släktskap med människan. Såväl omsorgen som aggressionen och rent sadistiska inslag finns hos bägge arter.

Jane Goodall beskriver också sin uppväxt i 30-talets England i skuggan av Andra Världskriget och Hitlers framfart i Europa. Hon blir tidigt intresserad av djur och det är hennes beslutsamhet och passion som driver henne mot ett annorlunda yrkesval. Hennes kärlek till naturen är glödande och det är också där hennes sorg kommer till ro efter att hennes senare make, Derek, gått bort i cancer.

Religiösa grubblerier löper som en röd tråd genom boken och Goodalls många reflektioner kring vetenskap och religion – och att de kan existera sida vid sida- gör läsningen särskilt intressant. Hon ifrågasätter också vår livsstil och resonerar kring möjligheter att förändra vår inställning till planeten. Ett hett aprilboktips från bibliotekarien!

Kommentarer inaktiverade.