Blogg, E-böcker, Skönlitteratur

Nancy Lindström. Foto: privat.

Nancys bästa romaner 2020

Publicerat 27 december 2020 | Av |

Kennedy-mordet, snabbmatskneget och en besatthet av Patrik Lundgren. Här är Nancys bästa romaner 2020.

11/22/63 

av Stephen King

Om du visste att du hade en chans att förändra historien, skulle du ta den? Det är frågan Jake Epping måste ställa sig när den excentriske Al Templeton avslöjar att hans lilla restaurang i Lisbon Falls, Maine (var annars?) är byggd på en tidsportal. Han ber Jake att slutföra det uppdrag han själv en gång påbörjat men tvingats avbryta på grund av en livshotande sjukdom – att rädda John F Kennedy och därmed säkra en bättre framtid. Tidsresandet styrs emellertid av några lika specifika som oförklarliga regler. Historien tar avstamp i 2011 och närhelst Jake går genom portalen stiger han ut i Lisbon Falls år 1958, exakt kl. 11:58. Allt Jake gör under sina besök i det förflutna återställs så fort han återvänder till sin egen tidslinje och hur lång tid han än tillbringar i 1958 timmar, veckor eller månader kommer endast två minuter att ha passerat 2011. Han har alltså fem år på sig att med hjälp av Als anteckningar smida en vattentät plan för att stoppa Kennedymordet, men ingen av dem har räknat med exakt hur stora och ödesdigra konsekvenser ett sådant ingripande skulle kunna få.

Boken släpptes på svenska 50 år efter presidentmordet och är inte bara en historisk, generöst faktaladdad roman utan likaså en knytpunkt för några av Kings tidigare romaner (Bev och Richie från ”IT” gör till exempel ett litet gästspel) och en kärlekshistoria. Den frånskilde Jake räknar inte med att träffa sitt livs kärlek 1958 i bibliotekarien Sadie Dunhill, vilket givetvis spelar in i hans sätt att tänka och resonera kring sitt farliga, oberäkneliga uppdrag. För hans ärende i det förflutna kräver minutiös planering, då han snabbt blir varse att historien inte låter sig skrivas om utan motstånd.

(11/22/63 finns även som e-bok i appen Libby.)

Dalenglitter

av Wanda Bendjelloul

För alla oss som någon gång varit unga och hankat oss fram på stressiga, lågavlönade serviceyrken är detta en historia som verkligen går att relatera till! Det unga, namnlösa jaget jobbar på en snabbmatsrestaurang i Enskededalen i södra Stockholm i en nutid präglad av influencers och hägrande statussymboler i form av dyra kläder och väskor. Hon har utvecklat ett sinne för detaljer som bara någon som vänt hundratals hamburgare och slitit sig igenom ändlösa lunchrusningar har – förmågan att känna sig till den rätta mängden isbergssallad i sin kupade hand, antalet pump som krävs för den perfekta mängden kolasås till en glassbägare och hur man obemärkt plockar på sig sedlar ur kassan för att lägga till det stagnerade körkortskontot. På restaurangen lever de anställda i en hierarki där de snyggaste tjejerna placeras i kassan medan underhuggarna förvisas till köket, brännskadorna från grillarna och en stank av härsket flott som aldrig riktigt kan duschas bort. Huvudpersonen står och vacklar mellan olika världar – köket och kassan, det smått föraktade ”Dalenglittret” från fel sida tunnelbanespåret och de blonda, söta Märtorna från villakvarteren, de förväntansfulla polska släktingarna som kräver att hon ska svara dem på modersmålet och de tuffa, gatsmarta kollegorna på jobbet. Dalenglitter är en debutroman om hårt arbete, klassklyftor och om att hitta sin plats i tillvaron.

(Boken finns även som e-bok i appen Libby.)

Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren

av Josefin Sonck

Det här måste vara en av de märkligaste böcker jag har läst i år. Ståuppkomikern och skådespelaren Josefin Soncks debutroman handlar om Klara, en kvinna vars vilda, oansvariga ungdomsleverne har tillåtits fortsätta ända in i trettioårsåldern. Hon brottas med självdestruktiva beteendemönster, tröstätning, vilda dagdrömmerier och inte minst en okuvlig tonårscrush på sin chef – den karismatiske mediemannen Patrik Lundgren som efter hand utvecklas till något av en besatthet. Att han sedan redan har ett stadgat, välordnat liv som Klara över huvud taget inte har någon plats i är av sekundär betydelse. Klara kommer fram till att Patrik Lundgren inte är något mindre än en skamlös energitjuv och att det enda sättet att lösgöra sig ur hans våld och återta makten över sitt eget liv är att se till så att Patrik Lundgren besvarar hennes känslor, kosta vad det kosta vill. Dialogen är rapp och underfundig och handlingen full av dråpliga scenarion att känna igen sig i och skratta gott till. Detta är en fantastiskt rolig bok som jag kan rekommendera till alla som vill unna sig ett litterärt litet guldkorn under julledigheten!

Kommentarer inaktiverade.