Boktips, Skönlitteratur
Omslag till All systems red av Martha Wells.

Omslag till All systems red av Martha Wells.

Murderbot Diaries – Martha Wells 

Publicerat 6 augusti 2021 | Av |

Visst vill vi alla någon gång bara få vara själva och hänge oss åt det vi för stunden läser eller drunkna i den tv-serie vi för stunden följer? Jag skulle drista mig till att säga att det är en mänsklig egenskap vi alla upplevt någon gång.

Detta stämmer även in på våra vänner robotarna. Eller i synnerhet vår vän Murderbot. Murderbot är en säkerhetsrobot som har hackat sin “befallningsmodul” så att den har blivit en självständig enhet. Detta är såklart något som inte får komma till människornas kännedom, fria robotar anses vara lika med livsfara. Murderbot får således jobba på som vanligt tillsammans med de människor den är anställd för att skydda. Men allt den vill är att låsa in sig i sin kapsel och titta på tv-serier och ha så lite som möjligt att göra med dessa människor.

Murderbot diaries är en bokserie i ett litet och nätt format. Den inleds med fyra kortromaner med start i “All systems red” därefter “Artificial condition”, “Rogue protocol” och “Exit strategy”. Varje bok är runt 170 sidor och är enskilda avslutande berättelser men med en större historia som spänner över alla böckerna. I grund är det sci-fi med en dos av spänningsroman och humor. Men i den antisociala Murderbot speglas moraliska dilemman och teman om ras, makt, identitet och kön förekommer flitigt. Martha Wells skriver väldigt effektivt och lägger ingen vikt vid djupdykningar i detaljer. Berättelsen går i en rasande fart och bladen på boken vänds med samma hastighet. Det är en perfekt sommarläsning med små, nätta, böcker att ha med i väskan eller på sin läsplatta. Får du mersmak följs den inledande miniserien upp med fler berättelser om den mest empatiska, pessimistiska och socialt obekväma roboten i rymden.

(Finns som bok, men även som e-bok och ljudbok i libby)

Kommentarer inaktiverade.