Min flykt – möt Josef Frischer
Vid sju tillfällen under våren får vi möta några av de personer som intervjuats i utställningen Min flykt över havet som visas på Stadsbiblioteket. Vid dagens guidade visning träffar vi Josef Frischer som berättar sin personliga historia och erfarenhet av att fly.
Josef Frischer är son till Ester och Abraham Frischer som var polska judar. Ester och Abraham kom till Sverige efter att ha överlevt koncentrationsläger i Polen och Tyskland under Andra världskriget. De pratade aldrig med sina barn om vad de var med om under kriget. Nu delar Josef med sig av deras berättelser och hur det påverkat honom att vara barn till överlevare av förintelsen.
Josefs egna presentation:
Josef Frischer, 70, levde själv som överlevare med föräldrar som precis överlevt 4,5 år i förintelsens dödsläger. Josef hölls skyddad (från imaginära nazister) i hemmet där man enbart talade det svenska minoritetsspråket Jiddisch. ”Glöm det”, var lärarens reaktion, vid Sörgårdsskolans skolstart, till Josefs modersmål Jiddisch. ”Här talar vi svenska ״, sa läraren.
Josef har disputerat och är idag filosofie doktor i psykologi.