Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Udda vänskap". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Gåtfull vänskap". Albert Bonniers förlag.

Matematiska gåtor

Publicerat 1 december 2011 | Av |

Siffror och vänskap är temat i den fina boken En gåtfull vänskap.

När kvällarna är ruggiga och mörka är det enda sättet att stå ut att krypa ihop i soffan med en mysig bok och en kopp te. Mitt bästa tips för en stunds flykt från novembermörkret är den japanska boken En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa.

Boken handlar om en ung kvinna som blir placerad som hembiträde hos en udda man. Mannen är matematiker och oerhört smart, men har råkat ut för en bilolycka och fick då en hjärnskada. Skadan gör att tiden har stannat år 1975 för honom. Som om det inte vore nog, så  räcker hans minne bara i 80 minuter, sedan är det som om han börjar om på nytt. Han har kostymen fullnålad med små minneslappar som ska göra att han klarar sig igenom dagen. Varje dag när hembiträdet kommer till Doktorn så måste dom börja om och hon måste förklara vem hon är.

Det som doktorn minns och som ger en struktur till hans liv är matematiken och dess gåtor. Hans kärlek och fascination för siffrorna smittar av sig på hembiträdet som och börjar också se skönheten i talen. Hon tar med sig sin 10-årige son till doktorn och en fin vänskap växer fram mellan de tre.

En gåtfull vänskap är en varm berättelse om att ta saker för vad de är. Om att leva i nuet och hitta glädjen i små ting. En av de finaste böckerna jag har läst på länge.

Ett svar till “Matematiska gåtor”

  1. En gåtfull vänskap sändes som Radioföljetong i SR P1 under 4-31 oktober 2011.
    Går det att lyssna på den igen med vanlig datoruppkoppling?