Barnböcker, Facklitteratur

Alfons! Foto: Ulla-Britt Wendel.

Mångspråkige Alfons Åberg

Publicerat 26 november 2013 | Av |

Han såg dagens ljus i början av 70-talet. I en bilderboksera präglad av realism blev han snabbt en älskad och populär kille. Möt Gunilla Bergström i en jubileumsbok där hon berättar om sin bilderboksfigur som hon levt med i över fyrtio år.

Alfons Åberg-böckerna är i dag översatta till trettio språk. När en liten kille i Gambia pekade på Alfonsfiguren i Aja baja, Alfons Åberg och för varje nytt uppslag sa ”This is me!” blev Gunilla Bergström alldeles varm inombords. Hon beskriver detta som det allra bästa betyg hon fått när det gäller sitt författarskap. För den lille gambianske pojken spelade det ingen roll att Alfons var vit – han kunde ändå identifiera sig med honom till fullo. Denna episod återges i 40 år med Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström. Boken är en biografi där vi bl.a. får lära känna författaren och också ta del av hennes funderingar kring sin charmige vardagsfigur i miniformat. Boken innehåller också en konstvetenskaplig beskrivning av illustrationerna i Alfons-böckerna.

Vem är då Alfons Åberg? Författaren själv ser på honom som en mjukiskille. ”Han är full i fan om det behövs men är i grunden god. En diplomat som hellre använder knoppen än kroppen”, säger Gunilla Bergström vidare. Hon tillägger: ”Mitt mansideal”. Och när det gäller Alfons pappa så är förebilden helt klart hennes egen pappa.

Efter Journalisthögskolan i Göteborg började Gunilla Bergström jobba på Göteborgs-Tidningen. Så småningom hamnade hon i Stockholm och idéer kring att skriva bilderböcker kom upp efter några år på bl.a. Aftonbladet. Till en början visste hon egentligen ingenting om hur stora illustrationerna skulle vara, men hon lärde sig det snabbt. Hon blev nästan besatt av att rita och fick en vision: ”En dag ska jag banne mig rita själen. Fast det har inte lyckats ännu.”

Förra året fyllde Alfons Åberg 40 år och samma år fick han också ett eget hus i Göteborg. Vi är många, både barn och vuxna, som älskar honom och har lärt känna honom i de smått unika bilderböcker som Gunilla Bergström har skapat och där hon står för både text och bild. Själv kommer jag på mig själv med att fortfarande kunna vissa stycken utantill av framförallt God natt, Alfons Åberg – en bok som jag kväll efter kväll läste för mina nu vuxna barn för nästan trettio år sedan.

Göteborgs stadsbibliotek kan du låna alla de populära Alfonsböckerna – både på svenska och på många andra språk!

 

 

Kommentarer inaktiverade.