Barnböcker, Facklitteratur, Musik, Skönlitteratur
Ockelbo. Foto: Anja Sjögren

På väg till Ockelbo! Foto: Anja Sjögren

Rik och lycklig på Stadsbiblioteket

Publicerat 16 maj 2013 | Av |

När jag kliver in på ett bibliotek känner jag mig rik.
Hyllmeter efter hyllmeter breder ut sig – fyllda av inspiration, kunskap och lust. Jag blir som ett barn i en godisbutik – som
kan få det jag pekar på.

Ibland är det så enkelt att känna sig rik eller lycklig. Senast mitt hjärta slog ett dubbelslag var när jag fick reda på att jag fått ett vikariat som kommunikatör och formgivare här på Stadsbiblioteket Göteborg.

Intresset för färg, form och ord har alltid funnits där och jag är en sådan som kan välja böcker på omslaget. Det var faktiskt så jag började läsa en av mina verkliga favoritförfattare Selma Lagerlöf. Ett vackert bokomslag på Kejsarn av Portugallien fick mig att ta upp boken och inte sluta läsa förrän jag kom till sista punkten.

Tidigare arbetade jag som grafisk formgivare på en reklambyrå, under perioder var det riktigt stressigt och svårt att hinna ta sig an någon ny bok. I såna lägen är det bra att ha trotjänare som kan avnjutas gång på gång men som inte kräver lika mycket som en bok man aldrig läst. En sådan är Den Hemlighetsfulla trädgården av Frances Hodgson Burnett, som har följt mig genom livet i ljudboksform och verkligen har något att ge både till barn och vuxna.

Ja kanske är den boken också en av anledningarna till stora mitt trädgårdsintresse. Förra sommaren reste jag till Ockelbo, inte för att besöka vår nye prins utan för att uppleva det prisbelönta Wij trädgårdar. Där ligger rosenträdgården tätt intill ett drivhus fyllt av chili och här går ekologiskt tänkande hand i hand med en trädgårdsmästarutbildning. Läs mer om trädgården i Wji trädgårdar skriven av Lars Krantz och foton av Pernilla Hed. Vill du ha ett passande soundtrack till läsningen rekommenderar jag en annan Wij – nämligen Tomas Andersson Wij ­– som med sitt målande språk kommer nära det innersta.

För det är ju det där med musik och böcker – de kan ta oss ut på upptäcktsfärder och äventyr utan att kosta en krona.
//Anja Sjögren

2 svar till “Rik och lycklig på Stadsbiblioteket”

  1. Fint och inspirerande skrivet. Lycka till på nya jobbet!