Facklitteratur, Skönlitteratur

Lucka 10 – Julkalendern 2010

Publicerat 10 december 2010 | Av |

Dags presentera dagens lucköppnare, en författare med perspektiv på Göteborg…

Kristian Wedel skriver underhållande och intressant om Göteborg. Missa inte hans jättefina bok Perspektiv på Göteborg, kanske den bästa julklappen till svärfar eller farfar. Det är en fotobok med gamla foton från Göteborg, där fotografen Peter Claesson har gått till samma plats och fotat idag. Kristian Wedel har skrivit kåserande texter till bilderna. Världens finaste Göteborgsbok.

Här ger Kristian oss sitt bästa boktips:

Jan Olof Olssons Fritt Nyhavn (1955) har varit min ständiga följeslagare under hela mitt vuxna liv. Etiketten ”reportagebok om en stadsdel i Köpenhamn” fångar på intet vis Fritt Nyhavns magnetiska kraft. Kapitlet Graavejr har jag läst flera hundra gånger (periodvis har jag läst det dagligen).

Jag har förstås försökt att bryta ner dess hemligheter för eget bruk, men det är naturligtvis omöjligt: i så perfekta texter syns inga fogar eller byggnadsställningar.

I brist på annat har jag plankat bokens själva fysiska format – tre av mina böcker har exakt Fritt Nyhavns mått (149×199 mm).

Och ändå är Fritt Nyhavn ingen perfekt bok. Jag hoppar gärna över de tröttande utvikningarna om balettmästare eller de pliktskyldiga historiska referaten.

När det gäller Jan Olof Olssons (Jolos) böcker tycker jag ofta att de böcker som är en smula ojämna samtidigt är de allra bästa. Den spretiga Ner till Bosporen är för mig en nästan lika helig urkund som Fritt Nyhavn, medan den tekniskt briljanta Chicago lämnar mig en smula kallsinnig; Chicagoboken blir ett ogenomträngligt monolitiskt block.

Men Fritt Nyhavn gör allt som litteratur ska göra: det svindlar under fötterna, välkommen in i en annan värld.”Jag steg upp ur en silvergrå natt. Det var en morgon med underlig ro över Danmark, vind och regn rådde om öarna: tidningarnas förstasidor berättade att en fiskare hade hittats i trålen utanför Skagen och att Västkusten flaggade på halv stång.”

Låna boken på biblioteken i Göteborg.

Ett svar till “Lucka 10 – Julkalendern 2010”