Arrangemang, Blogg

Live kl. 18: Konstbiennaler – om och i staden. Konstnärssamtal med Runo Lagomarsino och Nina Mangalanayagam.

Publicerat 22 september 2021 | Av |

Vilka historier berättas genom konst i en stad? Vilka berättelser kan vi, genom våra städer, vårt kollektiva förflutna och vår möjliga framtid spåra på de gator vi går på? Och hur bidrar samtidskonsten till berättelser i det offentliga rummet?

I samband med 400-årsjubiléet av städerna Borås och Göteborg bjuder Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och Borås Art Biennal in till ett konstnärssamtal med konstnärerna Runo Lagomarsino och Nina Mangalanayagam.

Samtalet kretsar kring konstens relation till historieskrivning i det offentliga rummet och de verk konstnärerna presenterar, Runo Lagomarsino på GIBCA och Nina Mangalanayagam på Borås Art Biennal. Samtalet modereras av Ann Ighe.

Sändningen startar här klockan 18.00

Om de medverkande:

Nina Mangalayagam (f 1980 i Lund) bor och arbetar i Göteborg. Hon är lektor i fotografi och programansvarig för kandidatprogrammet i fotografi på HDK-Valand – Högskolan för konst och design i Göteborg. För Borås Art Biennal presenterar Mangalanayagam en serie storskaliga fotografiska tryck i det offentliga rummet i Borås, Vårgårda och Bollebygd. I sitt konstnärskap undersöker hon teman som kretsar kring tillhörighet och hybriditet, ofta genom ett självbiografiskt angreppssätt. Senaste utställningar: 3,5% på Köttinspektionen, Uppsala (2020), 3,5%, Bångska våningen, Stockholm (2019), Oscillations, Galerija umjetnina/Museum of Fine Arts, Split, Croatia (2019).

Runo Lagomarsino (f 1977 i Lund) bor och arbetar i Malmö. I den elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, presenterar Runo Lagomarsino ett spekulativt förslag till ett offentligt monument som förbinder Göteborgs historia med Sveriges kolonialhistoria. Språk, geografi och historiografi är teman som Lagomarsino ofta återkommer till i sin konstnärliga praktik. Lagomarsinos verk har presenterats internationellt på a.o. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, Guggenheim Museum, New York, den 56:e konstbiennalen i Venedig, den 30:e São Paulo-biennalen, Liverpoolbiennalen, 12:e Istanbulbiennalen och nu senast i en separatutställning på Lunds Konsthall.

Ann Ighe är lektor i ekonomisk historia, en av två redaktörer för tidskriften Ord&Bild, samt skribent. Hon har bland annat skrivit om Göteborg, tex kapitlet Götaplatsen och Liseberg, Göteborg. Samma plats, en annan stad, i boken Tio byggnader som definierade 1920-talet, Arkitektur förlag (2019) och om husockupationer i Haga i boken Ockuperat! Svenska husockupationer 1968-2018, Verbal förlag (2019).

Borås Art Biennial 2021: Det är sjunde gången som Borås Konstmuseum arrangerar en biennal. Biennalen curateras av Stockholmsbaserade Ulrika Flink och Londonbaserade Amanprit Sandhu och bär titeln Deep listening for longing (29/5–26/9). Läs mer på: www.borasartbiennal.se.
GIBCA 2021: Den elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal går under titeln The Ghost Ship and the Sea Change. Den tar utgångspunkt i Göteborgs fyrahundraårsjubileum och frågar hur olika sätt att berätta om stadens förflutna kan påverka dess framtid (del 2: 4/9-21/11). Curator är Lisa Rosendahl. Läs mer på www.gibca.se.

Kommentarer inaktiverade.