Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "An Inheritance of ashes". Houghton Mifflin Harcourt förlag.

Leah Bobets magiska duo

Publicerat 26 januari 2017 | Av |

Att upptäcka en ny författare är som att få en ny kompis. En vän till och med. Åtminstone är det så för mig. En god vän, liksom en bra bok, kan hjälpa oss upptäcka världen igen och se det hela ur en lite annan vinkel och genom ett något annorlunda filter. Åtminstone är det ofta så för mig.

Ibland är ämnet det samma och, tänker vi, uttömt men då en ny röst berättar på sitt eget sätt kan det bli intressant på nytt. Ny är också Leah Bobet, en kanadensisk ungdomsförfattare som hittills skrivit två romaner. Den ena Above (2012) är en urban fantasy och den andra An inheritance of ashes (2015) en dystopi. Kanske tänker ni att det redan finns massor (med betoning på massor!) skrivit i dessa genrer och ni har rätt. Det är dock måhända ett fel att anta att allt redan blivit sagt i och med det. Jag menar att det är det. I det här fallet.

I Above följer vi en grupp människor i Safe, en säker plats i kloakerna och de bortglömda rummen under jorden, där de söker skydd från de som bor ovan jord. Det är en märklig grupp som bor där, ja en del skulle till och med säga vanskapta. Där finns bland annat Whisper som pratar med spöken och Atticus med krabbklor istället för händer men också de som står i historiens centrum, Matthew (också kallad Teller) som är den som vårdar gruppens historia och Ariel med förmågan att förvandlas till ett bi.

Alla har de flytt den behandling de fått ”där uppe”. Ingens historia är dock lika dold och svårbegriplig som Ariels och snart uppstår en komplicerad vänskap mellan Matthew och henne. Matthew var ju ändå den som hittade henne i gångarna utanför Safe och också den första av gruppen som såg henne förvandlas och flyga iväg. I bakgrunden finns alltid hotet om en invasion av de viskande Skuggorna. Något som när det väl sker splittrar gruppen och driver en del av dem upp ur underjorden. Upp till världen ovan.

Styrkan hos Bobet är språket. Hon är en ordkonstnär som inte tar rakaste vägen men som samtidigt lyckas att inte tappa bort oss, läsarna. En annan sak hon gör är att hon fokuserar på karaktärerna och det är i första hand genom dem vi lär känna deras värld. En värld som är märklig men igenkännbar. Som i den vackra och sorgliga An inheritance of ashes där vi följer Hallie och Marthe, två systrar som kämpar med familjegården i efterdyningarna av ett märkligt krig, en invasion av en vansinnig gud från en parallell verklighet som läckt över i vår. Världen är trasig liksom systrarna.

Det är inte bara världen som gått sönder utan också Hallies familj. Systrarna har ärvt familjegården efter den brutalt dominanta fadern. Marthes partner, och pappa till hennes blivande barn, har vandrat söder ut för att kämpa mot den vansinniga guden och hans Twisted things. Men så en vinterdag några veckor efter kriget är slut kommer en svulten och trasig soldat vandrande längs vägen.

Leah Bobet är alltså en ganska ny ungdomsförfattare med bara två romaner utgivna. Men skriver som om hon inte gjort annat. Hon är i vilket fall en författare att hålla utkik efter. En vars nästa bok jag hoppas, och tror, kommer bjuda oss på ett nytt språkligt fyrverkeri och fler vackra märkligheter.

Kommentarer inaktiverade.