Skönlitteratur
Foto: Eric Ortner

Foto: Eric Ortner

Lästips från deckarakademin

Publicerat 26 april 2011 | Av |

Lagom till påsk och påskekrim har Svenska Deckarakademin (som förresten gjorde ett gästspel här på Stadsbiblioteket förra lördagen) utkommit med en bok för att celebrera sin 40-åriga tillvaro.

Den hete221 bra deckare du bör läsa innan du mördas : Boktips från Svenska Deckarakademin.

Efter ett roligt och informativt förord av redaktör Ulf Durling följer en genomgång av just 221 svenska och utländska deckare i strikt kronologisk ordning. Varje presentation är skriven och signerad av någon av Deckarakademins medlemmar och dessutom kategoriserad av en symbolnyckel och förkortning (PD för pusseldeckare osv.).

Först ut är inte, som man kanske skulle kunna tro, Edgar Allan Poe utan gamle skräck-författaren E. T. A. Hoffman, vars bok Das Fräulein von Scuderi från 1818 av Dag Hedman tveklöst kategoriseras som en regelrätt detektivroman, sist kommer Amerikahuset av Sven Olov Karlsson (2008).

Här bjuds en stor variation av deckartips, från verk av de stora och ”självklara” författarnamnen till de mer överraskande – hur många av oss har den senaste tiden läst något av pseudonymen Manning Coles, av Helen Eustis, David Goodis eller Gianrico Carofiglio?

Sen är det förstås alltid trevligt att finna egna favoriter presenterade i sådana här sammanhang – själv blir jag glad över att verk av författare som Julian Symons, Anders Jonason och Dan Turèll platsar bland de 221.

Avslutningsvis en förteckning över priser utdelade genom tiderna av Svenska Deckarakademin samt person- och titelregister.

Sammantaget en charmig skrift som helhjärtat rekommenderas.

Ett svar till “Lästips från deckarakademin”