Facklitteratur

Kvinnokämpe i löpardräkt

Publicerat 17 augusti 2012 | Av |

Maratonlöperska i motvind. En av bibliotekariens absolut viktigaste uppgifter är – enligt min uppfattning – att föra fram den mer udda litteraturen och boken ” Marathon woman ” har nog inte riktigt varenda en läst i sommar…

Så här i tomrummet efter många timmars sporttittande kan det vara intressant att påminna om att damernas maraton inte alltid har varit en självklar gren inom OS.

Kathrine Switzer är journalisten och maratonlöperskan som kanske är mest känd för att handgripligen ha blivit stoppad då hon som ensam kvinna (alltså den enda kvinna  som bar nummerlapp ) som deltog i Boston Marathon 1967. Många har nog sett bildserien då hon nästan slets av banan av en av tävlingens medarrangörer vars skrik ljöd genom den löpande massan: ”Get the hell out of my race and give me those numbers.” Fotografier av händelsen spreds förstås världen över.

Det här är Katrine Switzers egen berättelse om den långa vägen mot målet att bli en duktig maratonlöpare och om den feministiska kampen på såväl arenan som på hemmaplan. Hon gifter sig mycket ung med en annan idrottare som ser henne som ”joggare” medan hon själv kämpar för att erövra identiteten som  ”riktig” löpare.

Switzer utbildar sig till journalist, skiljer sig, upphör med maratonlöpningen och finner sin livsuppgift: att få kvinnor i hela världen att börja springa maraton. Målet är att inlemma damernas maraton i OS, men det skulle alltså dröja ända till 1984 (!) innan detta blev verklighet.

Det råder ingen tvekan om att Switzer är en begåvad skribent. Hennes beskrivning av New York Marathon 1974 – som hon heroiskt nog vinner – är rena skräcknovellen och ger oss även en aning om hur idrotten har utvecklats : vid denna tid ägde tävlingen rum mitt under sommaren och helt utan vattenkontroller!

Marathon woman är en av de mest intressanta löparböcker som finns att läsa just nu så kläm den åtminstone före nästa Göteborgsvarv.

Kommentarer inaktiverade.