Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Kvinna utan mask" av Hanne Vibeke Holst. Albert Bonniers förlag.

Omslag till boken "Kvinna utan mask" av Hanne-Vibeke Holst. Albert Bonniers förlag.

Kvinna utan mask

Publicerat 7 augusti 2023 | Av |

Holst har en förmåga att göra precis allt spännande. I hennes senaste roman får vi följa en ung konstnär från den första viljan till någon form av realisering, och trots att jag inte är en konstkännare är jag uppslukad från första sidan.

Hanne-Vibeke Holst är en sådan författare jag litar helt på, ämnet spelar ingen roll utan har hon skrivit det så vill jag läsa det. Hennes förra roman, Som pesten, handlar om en pandemi och när jag läste den sommaren 2019 (olyckligt ovetande om pandemin som snart skulle komma) blev jag som besatt av tanken på en ny influensa. Lustigt så här i efterhand.

Holst har liksom den förmågan, hon skriver med en sådan inlevelse och en så verklighetstrogenhet att det hon har intresserat sig för blir även du intresserad av. Just nu kan jag inte sluta tänka på Sonja Ferlov Mancoba, ämnet för Holst senaste roman, Kvinna utan mask

Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) var en dansk konstnär, mest känd för sina skulpturer. I bokens början är Sonja ett litet barn. Under ett besök hos sin farbror och faster som samlar på afrikansk konst får Sonja en speciell känsla av att röra på en av figurerna hos dem. Hon har något speciellt i sig som gör att hon får en särskild koppling till konstverken. Hon är ämnad för något stort, men vad?

Berättelsen hoppar fram till 1930. Sonja bestämmer sig för att hon självklart måste bli konstnär. Härifrån får vi följa Sonja från ungdomsåren där hon vacklar fram genom sitt konstnärskall till att hon som 32-åring år 1944 på något vis hittar till sig själv, till vad mer exakt hon är menad att göra. Vi får ta del av hennes kärleksbekymmer, hennes osäkerhet och hennes lycka och sorg.

I bakgrunden finns det alltid närvarande kriget. Till en början är det en omöjlighet, inte kan det väl bli ännu ett stort världskrig? Dessutom har hon så mycket annat att tänka på. Konsten, framförallt. Samhörigheten hos den grupp unga konstnärer som hon spenderar en underbar sommar med. Projektet med tidskriften Linien. Surrealismen, kan hon nå den? Den obesvarade kärleken till Morten, Det Manliga Geniet. Hon undrar om det kan finnas ett Kvinnligt Geni? Hon kan inte se sig själv som ett geni, men någon annan?

Trots att det stora temat är Konsten är det Sonjas erfarenhet av andra världskrigets upptrappande fram till några veckor efter D-dagen som jag fastnar mest för. Även fast det skrivits väldigt mycket om kriget är berättelsen originell. Det är en olustig känsla som byggs upp inom Sonja under 1930-talet, rädslan om vad som kan hända. Samtidigt som det känns långt borta. För Sonja bor i Danmark, och senare Paris. Hitler och antisemitismen hör till Tyskland. Det är synd om de som far illa i Tyskland, kristallnatten skrämmer henne enormt. Hon vill göra något, men vad? Hon läser brev från de judiska vänner hon fick under en resa till Tyskland och blir förfärad. Hennes liv går ändå vidare. 

Holst sa i en intervju att Rysslands krig mot Ukraina fick henne att tidigarelägga utgivningen av boken. Hon ser själv paralleller med sina upplevelser och känslor inför detta krig och Sonjas upplevelser inför andra världskriget. Även jag relaterar till Sonjas tankar kring vad som pågår. Den naggande oron som finns där i bakhuvudet samtidigt som livet fortsätter.

Kvinna utan mask är en färgstark, nyanserad berättelse om en kvinna som trots sin osäkerhet blev en stor konstnär. Jag sträckläste den. Just nu är det kö på romanen men den finns även som e-bok i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.