Konstiga djur
Alla funderar vi väl någon gång i livet på vår identitet. Antingen vi är vuxna, barn eller djur… En bilderbok att läsa med avbrott både för filosofiska funderingar och skrattpaus då och då är ”Konstiga djur”.
Att vara konstig och funderingar kring att inte vara som alla andra; om det handlar Lotta Olsson och Maria Nilsson Thores bok Konstiga djur Boken är en, till formatet, liten men alldeles förtjusande bok för både barn och vuxna.
Jättemyrsloken upplever att han är konstig. Det är omgivningens kommentarer som har fått honom till denna ståndpunkt. Alla vet ju hur ett lejon ser ut men en jättemyrslok? Visst ser en jättemyrslok konstig ut jämfört med ett lejon? Men å andra sidan; varför ska man alls jämföra? Jättemyrslokens vän hasselmusen försöker förstå sin väns funderingar kring sin identitet. ”Du ska väl vara glad för att du är konstig! Se på mig – jag är inte konstig alls och hur roligt är det?” Men myrsloken insisterar på att försöka ta reda på ifall myrslokar är det konstigaste djur som finns. En idé att ordna en konfrans föds i hans hjärna. Sagt och gjort; han målar ett stort plakat som är tänkt att placeras i stora gläntan. Överst på plakatet står rubriken Konfrans. Och sedan: Är du konstig? Hur konstig då? Vem är konstigast? Jättemyrsloken inbjuder härmed till den första konstiga djur-konfransen. Kom som du är! På fredag.
Hasselmusen kommenterar skylten: ”Det heter konf-e-rens”. Och sedan undrar hasselmusen om det inte är bättre att ordna en tävling istället för en konferens. Han påpekar också att det är gammeldags att sätta upp plakat. Det är nätet som gäller nu, förklarar han för sin vän. Så en tävling utlyses och så småningom finns bidragen sorterade i tre högar: 1. Absolut konstiga djur. 2. Möjligen konstiga djur. 3. Knappast konstiga djur.
Bland kandidaterna finns, förutom jättemyrsloken själv, näsapan, jordsvin, myrkott, kinesisk nakenhund och många andra. Vem ska då segra? Är det verkligen någon som är konstigast av alla?
Med underbart charmiga illustrationer och en underfundig och humorkryddad text har Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore skapat den här berättelsen.