Kom och spela in podcast med oss
Juli Zeh använder dystopin som ram för ett filosofiskt samtal om vad det innebär att vara människa. Till slut blir Mia Holl ändå hjälte för ett uppror a´la Hungerspelen, som skrevs ett år före Corpus Delicti.
Corpus Delicti , brottets kropp, handlar om Mia Holl som lever i ett samhälle där METODEN råder. Metoden sätter människors hälsa i främsta rummet och man lyder varken marknad eller religion längre. Året är 2058. Mias bror blir anklagad för att ha våldtagit en kvinna, men hävdar sin oskuld vilket inte många andra tidigare har vågat. När han inser att han kommer att bli dömd så tar han sitt liv. Mia själv blir deprimerad efter detta och har en fiktiv vän som hon pratar med. Hon slutar att sköta sin hälsa och blir därför också kallad till rätten. Fysisk ohälsa är detta samhälle utrustat att tackla, men hur ska det bemöta mental ohälsa?
Corpus Delicti är inte en dystopi där politiska övergrepp blandas med ny vetenskap som driver berättelsen framåt på ett actionspäckat sätt. Det är närmast Kafkaliknande rättegångsritualer som utspelar sig i romanen. Språket är oerhört högtravande, korrekt och har långa meningar med många kommateringar. Ibland talar berättarrösten också till ett obegripligt vi och oss, annars framförs berättelsen i tredje person.
När Mia väl frigivs så hittar överheten ytterligare ett sätt att anklaga henne. De binder samman henne med RTS, en terrororganisation som heter Rätt till sjukdom. Filosofiska funderingar dominerar och jag ser inte Mia Holl som en hjälte som griper tag i läsaren. Alla karaktärer verkar mest fångna i limbo. Juli Zeh använder dystopin som ram för ett filosofiskt samtal om vad det innebär att vara människa. Till slut blir Mia Holl ändå hjälte för ett uppror a´la Hungerspelen, som skrevs ett år före Corpus Delicti.
Kafkaianska dystopier, finns det ens ett sådant begrepp? Har du läst just Juli Zehs roman eller någon annan som du vill prata om? Har du läst Hungerspelen och vill prata om den? Har du läst Divergent?
Hör av dig till oss och var med i vår podcast. Vi bjuder på fika och pratar med varandra om dystopier. Sedan lägger vi upp max en halvtimmes lång diskussion här på vår blogg så att fler kan inspireras.
Är du intresserad? Maila mig på daniella.brummer.pind@kultur.goteborg.se
Tips på en annan bokpodcast och ett avsnitt om dystopier hittar du här
Om du som lärare tänker dig att arbeta med dystopier i skolan så finns det en lätt filmsnutt att inspireras av eller visa för eleverna här
4 svar till “Kom och spela in podcast med oss”
var hittar jag reglerna för att delta i litteraturtävlingen, den om er ambition att få in fler berättelser? ”Vara publicerade under 2012-2013? ” – betyder det att det inte räcker med att skicka in en berättelse som aldrig publicerats? Alltså, var hittar jag reglerna/kraven för att få deltaga i tävlingen? Klickar nämligen på rubriken högst upp men kommer bara till just den här sidan, mao moment 22.
Såg annonsen i GP i dag om litteraturtävlingen men kan absolut inte någon information om regler mm här på denna hemsida. Märkligt och dåligt/hälsningar Carina
Hej!
Det inlägget råkade försvinna, vi har haft lite problem vårt publiceringsverktyg. Nu ligger informationen uppe, vi ber om ursäkt för dröjesmålet.
Vänliga hälsningar
Stadsbiblioteket
Hej! Verken måste vara publicerade, det går alltså inte att nominera ett berättelse som inte är utgiven på förlag.
Vänliga hälsningar
Stadsbiblioteket