Arrangemang

Ett säkert hösttecken – klassikerpraten drar igång

Publicerat 21 september 2016 | Av |

Välkommen att diskutera din favoritbok eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!

Klassikerprat #1
Tystnaden av Shusako Endō (1923-1996)

Måndag 26/9 Hörsalen kl 18

Endō var en av Japans viktigaste författare i modern tid. Han skrev om allt från andra världskrigets grymheter till samtidens bristande hänsyn för inre mänskliga behov. I fokus står ofta moraliska och andliga dilemman, delvis som följd av att Endō redan som 11-åring konverterade till katolicismen.

När shogunatet under 1600-talet växte fram började man förfölja, tillfångata, tortera och tvinga kristna att avsvära sig sin tro. I Tystnaden (1966) skildras hur några unga jesuitpräster från Portugal beslutar sig för på illegal väg ta sig in i Japan, för att hjälpa de förföljda kristna och ta reda på sanningen bakom de otänkbara ryktena om att deras beundrade lärare skulle ha avfallit. Väl där, ställs de inför sitt livs svåraste prövning

Föreläsare och samtalspartner: Yukiko Duke, översättare, journalist, redaktör som tillsammans med Eiko Duke står för nyöversättningen av Tystnaden.

Klassikerprat #2
Stjärnans ögonblick av Claire Lispector (1920-1977)

Måndag 10/10 plan 1 kl 18

Stjärnans ögonblick handlar om tre unga människor, Macabéa, Olímpico och Gloria, som lever i en den hårda och cyniska miljonstaden Rio de Janeiro. Den godmodiga och naiva Macabéa har flyttat till Rio från den fattiga brasilianska landsbygden. Hon arbetar med stor möda som maskinskriverska men längtar efter att bli filmstjärna. Olímpico är en slug och brutaliserad brottsling som efter en tafatt romans överger Macabéa för hennes arbetskamrat Gloria. Macabéa beslutar sig för att uppsöka en spådam som förutspår henne en strålande framtid…
Clarice Lispector föddes i en liten by i Ukraina men familjen flyttade strax därefter till Maceió i Brasilien. Hon fick sitt genombrott redan som 23-åring med debuten Nära det vilda hjärtat. Hon gifte sig med en diplomat, och kom därför att tillbringa delar av sitt liv i ofrivillig exil, först 1959 återvände hon till Rio. Lispector var banbrytande med sin erotiska och introspektiva prosa men Stjärnans ögonblick är mer politisk och samtidigt en metaroman om skrivande. Lispector räknas idag som en av 1900-talets största latinska författarna och en litterär förnyare.

Föreläsare och samtalsledare: Björn Kohlström, författare, kritiker, gymnasielärare samt mannen bakom litteraturbloggen Bernur.

Klassikerprat #3
Mefisto av Klaus Mann (1906-1949)

Tisdag 18/10 Plan 1 kl 18

Klaus Mann, författare, skådespelare, homosexuell, morfinmisbrukare, soldat och son till Nobelpristagaren och lutheranen Thomas Mann och judinnan Katia Pringsheim.

Hans mest kända roman Mefisto handlar om hur en skådespelare anpassar sig till det nya naziststyret trots att han innan maktövertagandet gjort sig känd som kommunist. Boken ses som en nyckelroman, där förebilden för huvudpersonen är skådespelaren Gustaf Gründgens, Klaus Manns tidigare svåger. Romanen förbjöds av nazisterna, översattes till många språk men juridiska processer gjorde att den inte blev tillåten i Tyskland förrän 1980, 44 år efter bokens tillkomst och 35 år efter den nazistiska diktaturens fall.

Föreläsare & samtalsledare: Pontus Stenshäll, konstnärlig chef på Stadsteatern som i höst regisserar Mephisto på Stadsteatern.

Klassikerprat #4
Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset (1882–1949)

Måndag 24/10 Plan 1 kl 18

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet.

Med Kristin Lavransdotter fick Sigrid Undset sitt stora internationella genombrott och kort därefter fick hon Nobelpriset med motiveringen ”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv”.
Trilogin har kallats för en av världens största kärleksromaner och visst är den erotiska passionen ett bärande tema, men märkvärdigare ändå är skildringen av kärlek till barnen (konkret, sensuellt beskriven så underligt sällsynt i litteraturen) och hur den samspelar och konkurrerar med kärleken mellan föräldrarna. Det mästerliga är den stora väven av olika slags relationer.” (ur Sundströms förord)

Föreläsare & samtalspartner: Gun-Britt Sundström som gjort en nyöversättning av hela trilogin och också skrivit förordet

Klassikerprat #5
Alberte och Jakob av Cora Sandel (1880-1974)

Måndag 7/11 Plan 1 kl 18

Alberte är en ung norsk kvinna som lever ett borgerligt och provinsiellt liv i den mörka småstaden Tromsö i början av 1900-talet. Instängd i sig själv och i en konventionsbunden societetsfamilj vill hon följa sin egen väg som konstnär istället för att gifta sig med vem som helst och bli kvar i den lilla staden. Hennes liv ställs mot den yngre brodern Jakob som lyckas bryta sig loss.

Cora Sandel, psuedonym för Sara Fabricius, växte upp i Tromsö och reste som ung till Paris för att studera måleri. Hon etablerade sig aldrig som konstnär och debuterade istället som författare vid 46 åra ålder efter en skilsmässa. De tre böckerna om Alberte hör till de mest berömda norska konstnärsromanerna och får ständigt nya läsare.

Föreläsare och samtalsledare: Anneli Furmark, konstnär och serietecknare aktuell med albumet En sol bland döda klot – en berättelse om Barbro som reser till Tromsö där hennes och Albertes liv möts, korsas, delar på sig och går ihop igen.

Klassikerprat #6
Don Quijote av Miguel de Cervantes (1547-1616)

Måndag 21/11 kl 18

I år är det 400 år sedan Cervantes död, något som uppmärksammas i hela världen. Hans mest kända verk, Don Quijote (publicerad i två delar 1605 och 1615) blev genast en succé och bästsäljare. Historien om den sorgsne riddaren och hans vapendragare kallas ofta för den första moderna romanen.

Figuren Don Quijote har upp­fattats mycket olika under olika tider samtidigt som han tycks motstå tiden. Även i dag behöver man inte ha läst en rad av boken för att ha en föreställning om vem Don Quijote är och hur han ser ut och beter sig. Virrpanna, melankoliker, en komisk hjälte, Cervantes gestalter motsvarar något många har inom sig, en vilja att uträtta något stort för världen, men utan att veta hur.

Föreläsare & samtalsledare: Jens Nordenhök, en av våra främsta översättare från spanska, gjorde nyöversättningen av Don Quijote 2001.

Klassikerprat #7
Mina vänner och Bécon-les-Bruyères och andra berättelser av Emmanuel Bove (1989-1945)

Tisdag 6/12 Plan 1 kl 18 

Den franskjudiske författaren Emmanuel Boves böcker ges ständigt ut i nya upplagor och han räknas som en av mellankrigstidens franska klassikerförfattare. Han växte upp fattig och försörjde sig på att skriva artiklar och underhållningsromaner under pseudonym innan Colette upptäckte honom och hjälpte honom att bli utgiven under sitt eget namn.

Bove chockade de franska läsarna genom sitt naturliga tonfall och genom att skildra en helt ny sorts människa. Huvudpersonen i Mina vänner är otrevlig, obehaglig, hjälplös, anonym och överflödig. Bove kallade själv boken för en roman om fattigdomens ensamhet.

Efter sin uppmärksammade debut var Bove i ropet och fick uppdrag att skriva en resebok. Han valde en anonym förort strax väster om Paris, Bécon-les-Bruyères. en bostadsort för pendlare, där han själv för tillfället bodde. Här fanns iga historiska minnesmärken eller sevärdheter, ingen katedral, inget slott, inga museer. Det blev skandal och boken drogs in.

Föreläsare & samtalsledare: Kennet Klemets, översättare och poet samt Kristoffer Leandoer, översättare och poet. Tillsammans är de aktuella med översättningen av Bécon-les-Bruyères och andra berättelser.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Kommentarer inaktiverade.