Arrangemang, Blogg, Bokcirkel
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Klassikerprat hösten 2023

Publicerat 13 oktober 2023 | Av |

Klassikerprat är Stadsbibliotekets öppna bokcirkel. Välkommen att diskutera din favoritbok eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!

Klassikerprat #1
Dikter av Erik Johan Stagnelius (1793-1823)

Måndag 21/9 Hörsalen kl 18

Uppväxt i ett biskopshem på Öland och död i ett uthyrningsrum på Södermalm i Stockholm. Erik Johan Stagnelius dog ensam, 29 år gammal, nedbruten av alkohol och morfin. Ingen närvarade vid hans begravning men kort efter hans död hyllades han som ett geni. I dag räknas han som en av de främsta poeter det svenska språket äger. Med extra fokus på dikterna: Fången, Näktergalen och Till föruttnelsen.

Föreläsare & samtalsledare: Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och aktuell med Näktergalen, en kort Stagneliusbiografi.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Göteborg läser Claes Hylinger

Torsdag 12 oktober Hörsalen kl 18

Kvällarna på Pärlan av Claes Hylinger har utsetts till årets Göteborg läser-bok!

Pärlan var en krog vid Skanstorget i Göteborg, där kvarterets törstiga regelbundet träffades. Författaren var en av gästerna. Om den väg han gått – från barnaår till mogen ålder – för att hamna på denna krog; om vänskapen med en originell stamgäst och om de historier som berättades – om allt detta handlar Kvällarna på Pärlan.

Föreläsare: Gabriella Håkansson som skrivit förordet till den nya utgåvan.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #2
Lanzarote av Michel Houellebecq

Tisdag 17/10 Trappscenen kl 18

Michel Houellebecq (född 1958) är en av samtidens mest skandalomsusade och kontroversiella författare – och samtidigt en av de mest intressanta. Lanzarote utspelar sig vid tiden kring ett fruktat millennieskifte. Snart kommer världen att förändras, gå in i ett nytt skede, och skälvningarna kan redan anas. Turism som löpt amok, en sekt där människokloning står på dagordningen – allt skildrat med samhällskritiska skärpa och klarsynthet.

Föreläsare & samtalsledare: Kennet Klemets som översatt boken och Kristoffer Leandoer som skrivit förordet till den svenska utgåvan.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #3
Lars Norén (1944–2021)

OBS! Ändrat datum till 11/1-2024 kl 18!

Lars Norén är en av vår tids största dramatiker. Under nästan 20 år träffades han och Mikael van Reis för att tala om liv, litteratur och skapande. Det blev 15 samtal som bildar en “levnadsmosaik” av söner och döttrar, mödrar och fäder, schack och nihilism, Weil och Marat, Hölderlin och Heidegger. Efter Lars Noréns död har Mikael van Reis sammanställt samtalen till boken Anti/minnen.

Föreläsare & samtalsledare: Mikael van Reis, författare och kritiker.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #4
Galago (1979 – )

Måndag 6/11 Hörsalen kl 18

1979 grundade Rolf Classon, Olle Berg och Kerold Klang den punkiga och genreöverskridande tidningen som skapat litteraturhistoria. Rolf Classon ger en personlig skildring av hur Galago blev plantskola och samlingsplats för Joakim Pirinen, Martin Kellerman, Charlie Christensen, Gunnar Lundkvist, Lena Ackebo, Anneli Furmark, Jan Stenmark, Nina Hemmingsson, Max Andersson och många, många fler.

Historien om Galago är också en skildring av Stockholms försvunna kulturliv med en udda undergroundrörelse, billiga rivningskontrakt, lediga lokaler, spontana källarfester och poesiuppläsningar i riksdagen.

Föreläsare och samtalsledare: Rolf Classon som startade Lidingö Musikfront tidigt 1970-tal, därefter Galago, Tago, Kartago Förlag och nystartade tidskriften MAD 1995.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #5
Gunnar Ekelöf (1907–1968)

Fredag 24/11 Hörsalen kl 10 OBS tiden

Gunnar Ekelöf var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären, snobben och vägvisaren till underjorden som blev landets mest uppburne poet. Idag är Gunnar Ekelöf en av få svenska diktare som faktiskt blir läst – som fortsätter att vinna nya läsare med sin trollbindande diktning.

Föreläsare: Jesper Högström, aktuell med Minnet och rädslan, den första Ekelöfbiografin på flera årtionden.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #6
Mörkrets vänstra hand av Ursula le Guin (1929-2018)

Onsdag 29/11 Hörsalen kl 18

Ursula Le Guins science fiction-roman Mörkrets vänstra hand (1969) utspelar sig på den avlägsna planeten Vinter, dit den mänskliga ambassadören Genly Ai skickas. Invånarna på planeten är androgyna tills de under kortare perioder väljer, och ändrar, sitt kön.

Den amerikanska författaren Le Guins starka intresse för antropologi, Jung, taoism och feminism präglade hennes verk. Mörkrets vänstra hand har kallats en banbrytande klassiker där Le Guin på ett radikalt sätt använder genrens möjligheter för att utforska könets betydelse. Romanen vann både Nebulapriset och Hugopriset.

Föreläsare och samtalsledare: Sara Bergmark Elfgren, författare, manusförfattare och dramatiker.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

 

Klassikerprat #7
W. G. Sebald (1944–2001)

Måndag 4/12 Hörsalen kl 18

Sebald som föddes i södra Tyskland levde större delen av sitt liv i England, där han var verksam som professor i modern tysk litteratur. Under 1990-talet slog han igenom på allvar, framförallt i USA där han ofta nämndes i Nobelprissammanhang. Han räknas som en de senaste decenniernas inflytelserika författare. Fadern var officer och deltog i invasionen av Polen, efter krigsslutet krigsfånge fram till 1947. Varken i hemmet eller i skolan talades det om andra världskriget. Förtigande blev ett av Sebalds viktigaste tema i hans dokumentära fiktion där han undersöker förlust, exil, minne, glömska, trauma och Förintelsen, teman som är lika aktuella idag.

Föreläsare och samtalspartner: Emi-Simone Zawall, essäist, översättare och litteraturkritiker

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Svenska Akademien.

Kommentarer inaktiverade.