Arrangemang, Blogg, Internationell Författarscen Gbg

Internationell författarscen Göteborg – vår 2024

Publicerat 17 januari 2024 | Av |

Vårens program för Internationell författarscen Göteborg på Stadsbiblioteket bjuder på författarskap från hela Europa. Rysk aktivism, bulgarisk satir och berättelser från skuggan av det spanska inbördeskriget är alla ämnen som behandlas på stadsbibliotekets scener under våren.

Premiären sker den 17 januari och först ut är den ryska feministen och aktivisten Daria Serenko.

 

17 januari: Daria Serenko (Ryssland)

Daria Serenko (Foto: Ersatz)
Daria Serenko (Foto: Ersatz)

Ryska feministen och aktivisten Daria Serenko lever i exil i Georgien sedan Rysslands invasion av Ukraina. Bredvid sitt författarskap leder Serenko den feministiska antikrigsrörelsen Feminist Anti-War Resistance.

Hennes första roman Flickor och institutioner (2022) utspelar sig på ryska offentliga institutioner där ett kollektiv av hårt hållna och övervakade flickor försöker överleva. De menstruerar, förfalskar besöksstatistik, anger varandra och självmedicinerar på vodka. Recensenter har beskrivit den som en ”poetisk satir om Putinregimens styrda marionettdockor längst ner på golven”.

Nya boken Jag önskar mitt hem aska (2023) handlar om tiden före och efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

I samtal med Sanna Samuelsson, författare och kulturskribent.

I samarbete med Ersatz förlag

Språk: ryska och svenska

 

14 februari: Carmen Riera (Spanien)

Carmen Riera (Foto: F. Moreno)
Carmen Riera (Foto: F. Moreno)

Med ett stort författarskap och mängder av litterära priser räknas Carme Riera som en av de främsta samtida författarna på det katalanska språket. Nu introduceras hon på svenska med romanen Halva själen där en kvinna kommer över sin mammas kärleksbrev från 50-talet, skrivna till en okänd älskare. För att få svar på alla frågor breven väcker ger hon sig ut på en resa i mammans spår. Hennes sökande efter, identitet, och rättvisa symboliserar också sökandet efter andra kvinnors öden som Francoregimen osynliggjorde och utplånande ur Spaniens historia.

I samtal med Anna Forné, professor i spanska vid Göteborgs universitet.

I samarbete med ACLE, Instituto Cervantes, Palabra förlag, Västra Götalandsregionen 

Språk: spanska och svenska

 

8 april: Georgi Gospodinov (Bulgarien)

Georgi Gospodinov (Foto: Dafinka Stoilova)
Georgi Gospodinov (Foto: Dafinka Stoilova)

International Booker Prize-vinnaren Georgi Gospodinovs satirisk framtidsskildring Tidstillflykt är en lekfull, filosofisk och humoristisk roman, som också är politiskt högaktuell.

När en tidsresenären rekommenderar gamla minnen som bot mot Alzheimer och depression utlöser han en storskalig och våldsam våg av nostalgi. Europeiska länder börjar organisera återskapandet och återuppförandet av historiska händelser. Sverige väljer ett expansivt 70-tal med ABBA och IKEA, att annat land återskapar andra världskriget och invaderar grannen.

I samtal med Ulf Karl Olov Nilsson, författare och psykolog.

I samarbete med Ersatz förlag

Språk: engelska.

 

7 maj: Irene Solà (Spanien)

Irene Solá (Foto: Ignasi Roviro)
Irene Solá (Foto: Ignasi Roviro)

I de pyreneiska bergsbyarna i norra Katalonien levs det rurala livet i skuggan av spanska inbördeskriget. Här träffas bondpoeten Domènec en dag av blixten under en svamppromenad. Efter sig lämnar sin hustru och två barn, som tillsammans minns och skapar sina liv i ett mytologiskt landskap där såväl människor som natur har något att berätta.

Jag sjunger och bergen dansar skildrar med folklore och poetisk stil oberättade katalanska erfarenheter och en mänsklighet helt underordnad naturens nyckfullhet.

Irene Solà (född 1990) är en katalansk författare och konstnär. Jag sjunger och bergen dansar är hennes andra roman och har belönats med en lång rad priser.

I samarbete med Bokförlaget Tranan.

 

16 maj: Maria Kjos Fonn (Norge)

Maria Kjos Fonn (Foto: Lea Meilandt)
Maria Kjos Fonn (Foto: Lea Meilandt)

Maria Kjos Fonn är en av de starkaste unga litterära rösterna i Norge. Hon skriver osentimentalt om människor på livets skuggsida och hennes verk kretsar kring rus, missbruk och om att hitta sig själv i en värld av bristande omsorg och försummelse. Hennes roman Heroin chic är ett mörkt mästerverk om ätstörningar och heroinmissbruk. Huvudpersonen Elise kommer från ett musikaliskt och välartat hem i Oslo. Allt är till synes tryggt, ändå vill hon bort hemifrån. Hon testar allt. Askes, överskridanden, för lite av för mycket. Så plötsligt sitter det. Ruset som ger henne allt hon önskat sig – nämligen ingenting. Att tona ut, bli avdomnad.

I samtal med Isabelle Ståhl, författare och  litteraturkritiker.

I samarbete med Flo förlag.

Språk: norska och svenska

 

24 maj: Cecile Pin (Frankrike/USA)

Cecile Pin (Foto: Ariane Lebon)
Cecile Pin (Foto: Ariane Lebon)

Cecile Pins hyllade debutroman Vandrande själar är ett vittnesmål från den stora vågen av vietnamesiska båtflyktingar efter 1978–1979. Romanen, som bygger på hennes mammas upplevelser, skildrar tre föräldralösa syskon i Thatchers London. I ett Storbritannien med sociala orättvisor och växande främlingshat kämpar de för ett värdigt liv och att uppfylla sina döda föräldrars förhoppningar. 

Cecile Pin, uppväxt i Paris och New York, flyttade som 18-åring till London för att studera filosofi och senare arbeta på bokförlag. Vandrande själar har fått strålande kritik på båda sidorna av Atlanten och har nämnts som en av de viktigaste debuterna 2023.

I samtal med Agri Ismaïl, svensk-kurdisk författare och affärsjurist tidigare verksam i London. Hans debut Hyper kommer ut 2024 samtidigt på engelska och svenska.

I samarbete med Nirstedt/litteratur

Språk: engelska

Kommentarer inaktiverade.