Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Underjordiska timmar". Sekwa förlag.

Detalj ur omslaget till "Underjordiska timmar". Sekwa förlag.

I det tysta våldets grepp

Publicerat 18 juli 2012 | Av |

Att bli avstängd, utestängd , osynlig för sin chef och sina arbetskamrater, det får Mathilde uppleva. Hon har under flera år haft en hög ställning på företaget där hon arbetat som biträdande marknadschef med en nära relation till sin chef Jaques. Han har alltid haft ett stort förtroende för henne och rådfrågat henne i många frågor, men så efter ett möte förändras plötsligt allt.

Att mobbas som vuxen. Den franska författarinnan Delphine de Vigan har skrivit en avgrundsdjup roman om utsatthet och tyst våld. Romanen Underjordiska timmar är så bra att den kan ge en svårigheter att gå tillbaka till jobbet efter semestern…

Jaques börjar ignorera henne och senare ifrågasätta allt hon gör, hon kallas inte längre till möten, hon fråntas sina arbetsuppgifter och arbetskamraterna slutar tala med henne. Situationen blir mer och mer ohållbar.

Mathilde är änka med tre pojkar som hon ensam har haft ansvar för sedan den där dagen då hennes make omkom i en bilolycka. Medan hon långsamt bryts ner på sin arbetsplats, kämpar hon med att försöka hålla ihop sig själv och fortsätta att klara av vardagen med pojkarna, men katastrofen är nära. Sömnbristen och overklighetskänslorna övermannar Mathilde och hon drivs mot att fatta ett radikalt beslut, men orkar hon innan hon faller?

Samtidigt berättas en parallellhistoria om Thibault som arbetar som läkare i Paris och som kämpar med sin ensamhet och oförmåga att närma sig den kvinna han älskar. Han rör sig i riktning mot Mathilde och på något sätt hoppas man att de skall mötas och få betydelse för varandra. Två människor som båda håller på att gå under på ett osynligt sätt.

Det är en ruggig  berättelse som dessvärre känns trovärdig ; här uppträder människan i sin värsta skepnad där behovet av att förgöra sin nästa är störst av allt.

2 svar till “I det tysta våldets grepp”

  1. Ursäkta! Jag vet inte hur det kunde bli så fel, men nu är det ändrat i alla fall. Tack för att du meddelade.