Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Lillebror och Nalle" av Jujja Wieslander, Tomas Wieslander och Jens Ahlbom. Natur & kultur.

Högläsningsböcker för små barn

Publicerat 14 september 2018 | Av |

Nu är mitt barn så stort att det börjar gå bra med böcker med lite mera text. Men många högläsningsböcker är svåra att följa med i. Krångliga ord, berättelser som flirtar med den vuxne läsaren (om arbetsliv, politik och populärkultur) och främmande miljöer. Då blir det myror i kroppen, speciellt om det inte är illustrationer på varje uppslag.

Så det är en lurig mellanålder. Bilderböckerna griper inte riktigt tag och koncentrationen räcker inte alltid till kapitelböcker.

Men de klassiska böckerna om Lillebror är perfekta! Dem har vi läst hela sommaren om och om igen.

Det är två högläsningsböcker med korta kapitel. Det är en del svartvita illustrationer men inte på varje sida, så det är tur att texten är så perfekt anpassad för målgruppen. Det är hela tiden lätt att följa med och precis lagom med händelser för att behålla intresset utan att det går för fort.

Det handlar om Lillebror som är en pojke i förskoleåldern och allt som han är med om. I första boken Lillebror och Nalle handlar det mycket om bara Lillebror och hans nalle. I andra boken Lillebror och Billan känns Lillebror något år äldre och det är mer fokus på vänskapen med kompisen Billan. Det handlar om att hitta en koja, att få en cykel, att klättra i ett träd, om att hitta en skadad mus och om att klämma sig i en dörr. Lillebror och Billan plockar blåbär med mormor, går vilse i skogen, och har grodyngel i en hink. Allt går att relatera till, inget är för konstigt eller läskigt. Området är idylliskt. Föräldrarna oändligt tålmodiga och snälla. Varje kapitel slutar tryggt med att Lillebror och Nalle går och lägger sig och pratar lite om dagen.

Tiden är några år sen, innan plattor och smartphones, men inte så främmande som den i till exempel Astrid Lindgrens böcker.

Det verkar så lätt att skriva en sån här bok men efter att ha provat mängder av liknande böcker så förstår jag verkligen vilken bedrift detta är! Att fånga förskolebarn fast det bara är ett minimum av (svartvita) illustrationer, det är en konst.

Så är de också tre upphovsmakare. Jujja Wieslander och Tomas Wieslander har skrivit texten och Jens Ahlbom har illustrerat. Från tre år står det omslaget men där får varje högläsare och barn avgöra själva vad som är lagom. 

Kommentarer inaktiverade.