Skönlitteratur

Helena Löfving. Foto: Christer Löfving.

Helenas bästa böcker 2014

Publicerat 13 december 2014 | Av |

Helena är vikarie hos oss och arbetar på Linnéstadens bibliotek i vanliga fall. Hos oss är hon mest på Plan 1 och lilla biblioteket 300m2 vid Brunnsparken. Dessutom är hon av dem som köper hon in böcker till 300m2! Ett litet men naggande gott utbud vet ni som brukar gå dit. Här är Helenas bästa tips från i år.

Hans Fallada | Ensam i berlin
Låt inte omfånget avskräcka dig från att ge dig i kast med Ensam i Berlin, det är värt det. Här finns kärlek, hat, moral, historia och inte minst mod. Boken utspelar sig 1940 och det intressanta är att den skrevs 1946 vilket ger en stark närvarokänsla. Fallada själv dog 1947 bara några månader innan boken kom ut. Boken handlar om det skötsamma paret Quangels tysta kamp mot nazismen och bygger löst på verkliga händelser. Nu har den kommit i ny svensk översättning. Låna den på biblioteket, den finns också att köpa i pocket.

True detectives
Vi ser TV-serier som aldrig förr och de ska vara på box. Missa inte Nic Pizzolattos True Detective. Två kriminalpoliser återberättar sin långa jakt på en seriemördare, detta på grund av att fallet tagits upp på nytt och man ifrågasätter om det är den verklige mördaren som gripits. Serien skulle inte klara bechdeltestet och där är den ju i gott sällskap men det är bra skådespelare, spännande intrig och framför allt en fantastisk dialog. Finns både att låna och köpa.

Juan Gabriel Vásquez | Ljudet av sådant som faller
Nyfiken på något nytt? Läs Ljudet av sådant som faller. En flodhäst som dödas av prickskyttar väcker minnen till liv hos Antonio, som boken handlar om. Med hans berättelse får vi också historien om Colombia genom en familjs öde. Språket flyter lätt utan antydan till den magiska realism som många andra sydamerikanska gjort sig kända för, stilen är snarare dokumentär.  Vásquez är en stor författare i hemlandet, här är hans första bok på svenska, missa inte den.

Ett svar till “Helenas bästa böcker 2014”