Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare. Natur och Kultur.

Halva Malmö består av killar som dumpat mig

Publicerat 11 februari 2022 | Av |

Det finns en veritabel uppsjö av så kallade relationsromaner – samlingsnamnet för vardagsnära romaner som kretsar kring olika sorters nära relationer – och sedan har vi Amanda Romares debutroman Halva Malmö består av killar som dumpat mig, som jag i brist på bättre ord känner mig nödgad att kalla en…antirelationsroman?  

För trots att huvudpersonen Amanda har statistiken på sin sida (fyra av tio vuxna i Sverige lever i singelhushåll, vilket innebär att det i runda slängar borde finnas närmare tre miljoner singlar för den hugade att börja sålla bland) lyckas hon aldrig komma förbi de där trevande första träffarna.  

Och ingen kan påstå att hon inte har försökt. Det geografiska spannet på Tinder vidgas i takt med att förväntningarna sjunker. Telefonen plingar i panikslagna morsekoder. Amanda stämmer träff på restauranger och klubbar för att provstämma jargongen med allt från självgoda jurister och fjuniga forskare till arroganta säljare och dryga bartenders. 

Amanda lägger såklart på tok för mycket tid, list och lust på att försöka få till något hållbart med någon, nära nog vem som helst, och bär varje flirt-emoji i Messenger som den sista droppen vatten. Trevande skämt sköljs ner med billig öl och småtimmar suddas ut med lite för ivrigt soffhångel. Efteråt dissekeras varje killes ordval, reaktioner och handlingar och analyseras tålmodigt under lupp av vännerna. Vad tyckte och tänkte han egentligen? Vad betydde det där? Vad menade han med det där? När är det okej att höra av sig igen?  

Den rappa, korthuggna men alltjämt känslosprakande chattlingon i boken för tankarna till Tao Lins alt-lit-album Noll vänner och blåser liv och karaktär i såväl Amanda själv som hennes dekadenta kompisgäng Dr Pepper. De veliga kanske-killarna känns däremot som en hoper slarvigt målade kulissfigurer som inte tycks tänka på särskilt mycket alls, allra minst på Amanda.  

I egenskap av snart-fyrtio-taggare har jag sett den digitala dejtingkulturen avancera från Aftonbladets chattrum på skolbibliotekets lånedatorer till Tinder i fickan. Idag kan den sökande singeln välja och vraka bland likasinnade i hela den uppkopplade världen och efter att ha varit en fluga på väggen under Amandas dejter börjar jag undra om det egentligen bör betraktas som en möjlighet eller begränsning. Jag minns bara alltför väl hur uppgivet det kan kännas att stå inför den snårskog av kallprat och sociala koder som måste pareras innan man kan få till den uppriktiga, genuina samhörigheten med en annan människa. Hur jag efter varje misslyckad dejt och relation var övertygad om att jag äntligen hade kommit fram till vem det var jag egentligen sökte, hur en sund relation egentligen skulle se ut och vad jag egentligen borde ha sagt och gjort.  

Enligt Malcolm Gladwells välbekanta regel är ca. 10 000 timmars övning det som krävs för att vem som helst ska kunna bli bra på vad som helst, och detta att hålla kvar intresset hos en främling länge nog för att man till slut ska upphöra att vara just tafatta främlingar är inget annat än en konstform (som jag innerligt hoppas att jag aldrig ska behöva återuppta). 

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare finns även som e-bok i vår app Libby! Låna eller reservera den redan idag! 

Kommentarer inaktiverade.