Fyra fotoboktips
Priserna på digitala systemkameror har sjunkit en hel del sen de först kom. Även om de fortfarande är en rejäl investering är ändå foto en hobby som fler och fler kan ägna sig åt.
Om du köper en kamera och vill lära dig allt om den tittar du antagligen först i manualen. Men bara för att förstå den behövs en del förkunskaper.
Då är det himla bra med alla böcker vi har. Här kommer fyra fantastiska tips som man gärna kan läsa i ordning.
En jättebra bok att börja med är: Fotografering med digital spegelreflex. Den är på svenska och väldigt pedagogisk. Författaren Henrik Schurman förklarar treeningheten av bländare, slutartid och ISO och hur de påverkar varandra. Man får en tydlig genomgång av hur viktigt (eller oviktigt) det är med antalet megapixlar. Och man får lite tips om hur man tar lyckade bilder av olika slag.
En annan bra nybörjarbok är Scott Kelbys Digital fotografi: lär dig yrkesfotografernas hemligheter. Kelbys inställning är att man inte behöver så mycket förklaringar utan mer konkreta råd eller ”recept” för att ta olika typer av bilder. Han berättar inte vad en bländare är och hur dess öppning påverkar skärpedjupet, men han skriver vilken bländarinställning man ska ha för landskapsbilder och vilken som passar för porträtt. Det är en bra kom-igång-bok. Det finns två delar till i samma serie.
Efter de här två böckerna är det lättare att förstå den egna kameramanualen.
Men även om man börjar känna sig allt säkrare tekniskt så spelar det ju ingen roll om man inte har ett öga för bilder. För att få det kan man läsa en gammal trotjänare hos oss. Fotokomposition av Ulf Sjöstedt från 1986. Den handlar om analogt fotografi, den ser lite tråkig ut och de flesta exempelbilderna är svartvita. Men det finns en anledning att vi ändå fortfarande lånar ut den. Här får man nämligen allt det som fattas i andra fotoböcker. Man skulle kunna måla tavlor enligt teorierna. Man får lära sig se tillvaron i former och linjer. Här finns gyllene snittet, färglära och konsten att komponera ett stilleben.
Vill man sen gå på djupet ytterligare börjar det bli dags för Bryan Peterson’s understanding photography fieldguide av Bryan Peterson som är den bästa jag läst. Bara de fina exempelbilderna gör att man får förtroende för författaren. Här får man svar både på ”varför” och ”hur” och i mer detalj än i de andra böckerna, utan att det blir svårt. Han beskriver till exempel vad en korrekt exponering är och hur man åstadkommer den, men lägger till att det alltid finns sex-sju möjliga korrekta exponeringar för varje tillfälle och berättar hur man väljer den som ger det konstnärligt bästa resultatet (se videoklippet ovan om just detta). Det är en bok som innehåller allt: ljus, komposition, specialtekniker, information om kameratillbehör och olika objektiv, HDR-foton, bracketing, makrofoto och mycket mer. Boken innehåller nästan allt, men det är bra om du har baskunskaperna sen innan.
När du kommit så här långt kan du komma till vår avdelning för musik och konst och låna böcker av kända fotografer för att få ytterligare inspiration!