Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Konsten att skära i kroppar" av Lindsey Fitzharris. Bokförlaget Atlantis.

Från slakt till sjukvård

Publicerat 24 juli 2019 | Av |

Den här boken är stundtals bloddrypande och full av osmakliga detaljer. Men bortsett från detta är boken om Joseph Lister en högst intressant biografi över en man som är förknippad med kirurgins historia.

Aldrig trodde jag väl att jag skulle få för mig att läsa en bok som denna. Jag som inte är helt bekväm med att komma i närkontakt med vare sig blod eller närgångna skildringar av vad som försiggår på sjukhus. Men av en slump fick jag syn på en artikel om Lindsey Fitzharris, som skrivit boken The butchering Art, i svensk översättning Konsten att skära i kroppar. Det var den artikeln som ledde till nyfikenhet hos mig. Så sagt och gjort; några veckor senare har jag äntligen boken i min hand och kan börja läsa. Och jag blir fast i berättelsen ganska omgående måste jag tillstå.

Fitzharris är filosofie doktor i medicinhistoria och det förefaller att vara en grundligt underbyggd bok som hon producerat. Det är Joseph Lister (1827-1912) som vi får följa men också flera andra personer som figurerade kring den tid när Lister verkade.

I boken beskrivs ingående hur ett ingrepp kunde gå till. Bland annat får vi i detalj veta hur de knivar såg ut som användes då kroppsdelar skulle skäras bort. Knivarna fick så gott det gick döljas för patienten så att inte denne skulle bli panikslagen.

Det var av yttersta vikt att ingreppet gick snabbt. En av de allra skickligaste vad gäller snabbhet var kirurgen Robert Liston, som var verksam 1818 – 1847. Han kunde amputera ett ben på mindre än en halv minut. Men det berättas i boken om minst ett tillfälle då det gick snett; han råkade skära av ena testikeln på en patient tillsammans med det ben som han skulle amputera.

Åter nu till Lister. Hans karriär inleddes 1852, då han blev medicine doktor i London. Lister var redan från början besatt av att som läkare söka få ner dödligheten vid kirurgiska ingrepp. Likaså att ta reda på vad själva orsaken var till att så många av de nyopererade patienterna dog på de överbelagda sjukhusen.

Fitzharris bok innehåller ett otal skildringar av amputationer utan smärtlindring och med undermålig hygien. Tack och lov skildras också de framsteg som senare gjordes med olika slags bedövning och bakteriehämmande medel. Dock är det fortfarande ändå en hel del, minst sagt, magstarka detaljer i Fitzharris bok. Hennes biografi berättar om hur kirurgin, som vi känner den i dag, utvecklades från ett mycket blodigt hantverk till en medicinsk vetenskap. Genom att få följa Lister i hans yrkesutövning och privatliv tecknar Fitzharris ett engagerande porträtt och sammantaget är Konsten att skära i kroppar en högst intressant och läsvärd bok. Däremot rekommenderar jag absolut INTE den trailer som Fitzharris har gjort inför att The butchering Art utgavs 2017. Kan du ändå inte låta bli att titta på trailern får du vara beredd på att blunda och hålla för öronen!

Kommentarer inaktiverade.