E-böcker

Vanliga frågor om e-böcker

Publicerat 2 maj 2013 | Av |

Är du nyfiken på att börja låna e-böcker till din surfplatta eller mobil? Eller har du försökt låna och kört fast? Vi har svaren på dina frågor om e-böcker.

Att komma igång – e-böcker

Vad är en e-bok?

En e-bok är en digital bok. Den går att läsa i en dator, i en smartphone och på en surfplatta eller en läsplatta.

Hur många e-böcker får jag låna och hur länge?

Du får låna 2 e-böcker per vecka. Varje e-bok har du i 28 dagar och du kan inte lämna tillbaka den.

Hur gör jag när jag lånar en e-bok?

bibliotekens hemsida hittar du instruktioner för hur du lånar e-böcker till en mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Behöver jag bibliotekskort för att kunna låna en e-bok?

Du behöver både ett bibliotekskort och en pin-kod för att kunna låna en e-bok.

AdobeID – vad är det?

Man måste ha ett Adobe-Id för att kunna läsa en kopieringsskyddad e-bok. Den skyddar boken från att fildelas, skrivas ut. Adobe-ID:t använder du när du använder ditt läsprogram första gången för att göra så att du kan läsa bibliotekse-böcker i programmet.

Vad behöver jag för läsprogram?

Man behöver olika läsprogram till olika enheter. Grundregeln är att till Mac-produkter använda Blue Fire Reader. Till Android-enheter använder du Aldiko. Till dator (PC & Mac) används Adobe Digital Editions.

Kan jag läsa e-böcker på Windows phone?

I dagsläget finns ingen app för att läsa DRM-skyddade e-böcker på Windows phone eller andra mobila enheter med windows operativsystem.

Kan jag läsa e-böcker på min Windows 8-platta?

I dagsläget finns ingen app för att läsa DRM-skyddade e-böcker på Windows 8-plattor eller andra mobila enheter med windows operativsystem.

AppleID och AdobeID – vad är skillnaden?

Det är lätt att man blandar ihop AppleD och AdobeID, eller förväxlar det med läsprogrammet Adobe Digital Editions. AppleID använder du till att ladda ner appar till din Ipad eller Iphone. AdobeID använder du för att auktorisera ditt läsprogram.

Vad är en fri e-bok?

En fri e-bok är en e-bok där upphovsrätten till boken har gått ut. Detta gör att den är fri för dig att ladda hem och behålla så länge du vill. Fria e-böcker kan du hitta på många ställen på internet och i vår bibliotekskatalog: bit.ly/friebok

Att komma igång – e-ljudböcker

Vad är en e-ljudbok?

E-ljudböcker lånar du med ditt bibliotekskort. Att lyssna går endast Strömmande (=streamat) från e-lib till en dator. Du kan inte lyssna på dessa böcker i en telefon eller surfplatta. E-ljudboken öppnar sig i en speciell spelare när du klickar på den, som du inte behöver installera i förväg.

Hur gör jag när jag lånar en e-ljudbok?

bibliotekens hemsida hittar du instruktioner för hur du lånar e-böcker till en dator.

Hur gör jag om jag vill lyssna på ljudböcker i min surfplatta eller i min telefon?

Du måste man låna den fysiska cd:n och ladda till sin dator, sen till mp3-spelare eller mobiltelefon.

Vart hittar jag mina påbörjade e-ljudböcker?

På bibliotekets sida hos E-lib finns en rubrik som heter Mina ljudböcker. När du loggar in där med ditt bibliotekskortsnummer och din pin-kod så hittar du dina lånade e-ljudböcker.

Låneregler för e-böcker

En e-bok lånar du i 28 dagar. Du får låna två e-böcker under sju dagar. En e-bok kan man inte låna om, utan då laddar man ner en ny bok istället. Du behöver inte stå i kö på en e-bok, obegränsat antal personer kan låna samma e-bok.

När du har kommit igång

Var hamnar e-böckerna på Android-enheter?

När man laddat till Aldiko då hittar man boken via Hämtningar/Nedladdningar. Programmet öppnas inte av sig själv efter nedladdning. Du måste klicka på filen och sedan välja vilken app du vill öppna den i.

Jag lyckas inte få hem boken till min Ipad trots att jag trycker på Klicka här

Gå alltid in på Elib via Safari eller ladda ner appen Firefox. Det fungerar inte via den förinstallerade Google-appen.

Jag har en ny Iphone och Ipad och får bara felmeddelanden när jag försöker ladda ner en bok.

Med de nyare modellerna av Iphone och Ipad kan den bli fel när man försökerladda till Bluefire reader. Man får då felmeddelandet ”E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12”. Prova då att avauktorisera och sedan auktorisera på nytt med samma Adobe-ID. Bluefire reader avauktoriserar du under knappen Info och välj sedan Deautorize.

Det står att jag redan har lånat två böcker, men det har jag inte. Vad gör jag då?

Kontakta ditt bibliotek eller mejla till ebok@kultur.goteborg.se så kan du få hjälp med att se vilka lån som registrerats på ditt kort. Du kan få hjälp att se vad som kan ha gått fel och hjälp att ta bort felaktiga lån.

Vanliga orsaker till att man felaktigt får lån registrerade på sig är att något gått fel under låneproceduren.

Var noga med att inte backa dig tillbaka i webbläsaren när du ska låna en ny e-bok, utan börja istället hellre om från början.

Var inte för ivrig med att klicka på nedladdningslänken. Vänta ut webbläsaren tills den har laddat klart.

Vart kan jag se vilka e-böcker jag har lånat?

Vilka e-böcker du har lånat kan du se i läsprogrammet du läser e-böckerna i. Där ser du också när sista dagen som du kan läsa e-boken är. Du kan inte se dina e-bokslån i ditt bibliotekskonto på Gotlib. Du kan också kontakta ditt bibliotek eller mejla till ebok@kultur.goteborg.se och få hjälp.

Vad händer när lånetiden har gått ut för en e-bok?

När lånetiden har gått ut kan du inte öppna e-boken igen. Filen försvinner inte automatiskt utan du måste ta bort den själv. Om du inte har läst klart boken lånar du hem en ny. Det går inte att låna om samma e-boksfil som du lånat innan.

Jag har följt instruktionerna för att låna till Android, men det fungerar ändå inte. Vad ska jag göra då?

För vissa Androidplattor och telefoner fungerar det bättre om man lånar e-boken inuti appen.
Gör så här:

Sök upp bibliotekets Elib-sida i din webbläsare http://elib.se/library/default.asp?lib=40
Kopiera länken.
OBS! Du måste lägga in bibliotekets Elibs-sida, det går inte att låna e-böckerna på detta sätt via Gotlib.

Öppna Aldiko-appen.
Klicka uppe i vänstra hörnet för att få fram en meny
Om du inte har auktoriserat den med ett Adobe-ID, gör det under About.

Välj Other Catalogs
Välj My catalogs.
Välj New Catalog.
Döp katalogen till något ex Biblioteket
Klistra in länken till bibliotekets Elib-sida i fältet URL
Välj Ok

Låna:

Öppna Aldiko.

Välj  Other catalogs.
Välj My catalogs.
Välj Biblioteket.
Bibliotekets sida hos Elib öppnas.
Låna boken som vanligt.
När du hämtar hem boken, så hamnar den automatiskt i din bokhylla i Aldiko-appen.

18 svar till “Vanliga frågor om e-böcker”

 1. Hej! Den fungerar för oss. Meningen är att du ska komma till Gotlib-katalogen. Kanske låg den nere när du provade?
  Prova gärna igen.

 2. Jag har lånat en e-bok de sista 7 dagarna. När jag skall låna en till som jag borde få göra (2 böcker under 7 dagar enligt era uppgifter) får jag meddelande att jag lånat 2 böcker under 7 dagar och är välkommen senare. Vad är det hos er som inte fungerar som det ska?

 3. Jag får bara upp text när jag försöker lyssna på min ljudbok? Meningen är väl att det ska vara just en ljudbok och inte en vanlig läsbok eller?

 4. Hej!
  De e-böcker som du lånar från oss till din surfplatta eller din telefon är e-böcker med text.
  Vi har inga ljudböcker som går att låna direkt till surfplattor eller telefoner. Det vi kan erbjuda är strömmande ljudböcker som du kan lyssna på när du sitter vid en dator: se här: http://goteborg.se/wps/portal/invanare/bibliotek/lana/lyssna-pa-webben/lyssna-pa-e-ljudbocker/!ut/p/b1/jYtLDoIwFADP4gX6XumHvmUlgfIJAtFEujFoDCGhsDF6ffEARmc3yQx46DmSJBVrJeAMfhme0zg8pnUZ5o97fWl40Zo9t3jIKMX8WDZpXVZGd2oL-i1IMutkXCGaKlOYW3fqqBUCrfjvxy9Y_PUX4KdrYK9bYMi4oliISEaRloSEEmq3hjsEP6dmtLs3VY2NMA!!/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

  Vänliga hälsningar
  Elin

 5. Hej Annika!
  Du kan tyvärr inte läsa bibliotekets e-böcker på en Kindle-platta. Den är låst till andra filformat.

  /Elin

 6. Hej,
  Jag har en (gammal) IPad 1 med IOS V5. Vet någon om det finns någon ebook reader för denna gamla IPad?

  Hälsningar
  Peter

 7. Hej! Du bör kunna använda appen DL reader. Du lägger in ett Adobe-ID i appen under infosymbolen. Sedan lånar du e-boken via Safari. Du kan följa instruktionen till hur man lånar till Bluefire reader. Hoppas att allt går bra! Mejla annars till ebok@kultur.goteborg.se vänliga hälsningar Elin

 8. Hej!
  Jag kan inte logga in. Jag fyller i alla uppgifter korrekt men när jag klickar på logga in säger den ”vi kan inte hitta ditt lånekortsnummer!”. Jag har försökt skriva siffrorna med och utan mellanrum. Lånekortet har funkat innan när jag reserverat böcker. Vad ska jag göra för att det ska funka?

 9. Hej Lisa!
  Maila ditt lånekortsnummer och vad som händer till oss på : ebok@kultur.goteborg.se så försöker vi hjälpa dig. Numret ska skrivas in utan mellanrum.
  Med vänliga hälsningar,
  Sara

 10. Jag har en läsplatta från Kobo. Enligt instruktion har jag laddat ner Adobe Digital Editions och skaffat ett Adobe-Id. Jag har lånat en bok och kan läsa den direkt i Adobe Digital Editions. Jag har kopplat in läsplattan och överfört boken dit. Jag kan se att boken ligger där, men om jag försöker läsa den får jag meddelandet att jag inte kan läsa den med mitt Adobe-Id. Jag kan se i Adobe Digital Editions att läsplattan är auktoriserad.
  Vad kan det vara för fel?

 11. Hej Hans!
  Det låter som att du har gjort helt rätt så jag kan tyvärr inte heller förstå vad som gått fel. Imorgon har vi teknikdrop-in mellan 15-17 då vi kan försöka klura tillsammans. Ta i så fall helst med både dator (om laptop) och läsplatta.
  Kan det vara någon konflikt med adobe-id ändå? Har du auktoriserat själva plattan i plattan? Kan det vara någpt gammalt id som ligger kvar på din dator?
  Lycka till!

 12. Så vitt jag förstår kan man inte auktorisera läsplattan på annat sätt än genom Adobe Digital Editions. Det ser ut som om datorn och läsplattan har samma Adobe Id.

 13. […] Vad gör man åt detta? Lån som registrerats två gånger stryks automatiskt efter en stund, så du kan prova att låna dagen efter. Tänk på att ta det lugnt när du lånar och vänta till dess att webbläsaren laddat färdigt sidan innan du klickar på någon knapp eller länk. Får du ändå inte e-bokslånen att fungera så mejla ditt problem till oss på ebok@kultur.goteborg.se så hjälper vi dig! Titta även i vår FAQ om e-böcker, där vi har samlat de vanligaste frågorna kring e-böcker. https://www.stadsbiblioteket.nu/faq/ […]