Skönlitteratur

Omslaget till "Ett amerikanskt äktenskap" av Tayari Jones. Bokförlaget Forum.

Ett amerikanskt äktenskap

Publicerat 11 november 2019 | Av |

Celestial och Roy är ett ungt framgångsrikt par i Atlanta i USA, långt ifrån schablonbilden av afro-amerikaner. Celestial är konsthantverkare med en karriär som går spikrakt uppåt och Roy är affärsman med manchettknappar av guld. Men så blir Roy anklagad för våldtäkt.

Och trots att Celestial tillbringat hela natten med sin man och vittnar om det, blir han fälld. Utan DNA-bevisning, utan egentligen någon bevisning alls, utom den våldtagna kvinnans minnesbilder. Det är smärtsamt tydligt att Roy blir bedömd på andra villkor än en vit man hade blivit. 

12 år blir domen. De har bara varit gifta drygt ett år.

Och till en början väntar Celestial troget. Hon åker och hälsar på i fängelset. Hon skriver brev. Hon bär sin vigselring. Hon sätter in pengar på hans konto och hennes familj kämpar för att få honom frigiven.

Men hur länge kan en ung kvinna vänta medan livet går förbi? Hur går det att göra karriär om man är öppen med att ens man sitter i fängelse för våldtäkt? Och hur lång tid kan man sitta i fängelse utan att förändras, sakta förvandlas till någon annan?

Och hur blir det, om man känner sig tvingad att svika en person som redan förlorat allt?

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones är en bok som ställer allt på sin spets och det finns inga enkla lösningar. Det finns värme och kärlek och respekt mellan människorna men samtidigt är huvudpersonerna inte särskilt tillrättalagda utan har en hel del brister. Som läsare vill jag heja på Roy och Celestial som par, när de så orättvist drivits isär. Men boken övertygar inte om deras kärlek och det är förmodligen inte heller meningen.

Hade han väntat på henne om rollerna var omkastade? Det är en annan fråga som komplicerar moralen i boken.

Boken skiftar mellan de olika karaktärernas perspektiv och vissa delar får man som läsare ta del av bara i brev, som en mer gammeldags brevroman. Jag tycker alltid det är spännande med greppet att skildra samma händelser ur olika personers synvinkel och där läsaren får försöka bilda sig en egen uppfattning. Här fungerar det väl och boken är oavbrutet spännande och intressant. Låna hos oss eller läs i appen Libby

 

Kommentarer inaktiverade.