Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Sabelles röda klänning". Bokförlaget Mirando.

En svartvit bilderbok som byter färg

Publicerat 10 november 2015 | Av |

En röd klänning blir den trygga punkten för Sabelle i det nya landet. Klänningen är det enda hon kunnat ta med sig på flykten från sitt hemland.

Bilderboken Sabelles röda klänning är en fin och gripande berättelse om en liten flicka som får representera en av de miljontals barn som just nu befinner sig på flykt i världen. Författaren och illustratören är av grekiskt ursprung. Alexandra Pascalidou har översatt boken, och också skrivit ett mycket personligt förord.

Berättelsen om Sabelle går direkt in i hjärtat. Flykten, som Sabelle gör tillsammans med föräldrarna, går till ett land på andra sidan jordklotet. Där är allt så annorlunda och det är svårt för henne att finna sig tillrätta.

Sabelle saknar sin mormor, som inte kunnat följa med på flykten. Av mormodern har hon fått den röda klänningen som nu betyder allt för henne. Hon vill alltid ha klänningen på sig. Inga andra kläder duger; inte ens den fina blommiga klänningen som mamma håller fram. Varje dag tvättas den röda klänningen så att hon kan ha den nästa dag. På balkongen hänger den på tork och fladdrar så fint i vinden. När den har torkat är den redo att möta en ny dag.

Sabelle leker inte med de andra barnen i sin skola. När en av dem frågar varför hon alltid har samma klänning på sig svarar hon inte. Hon har så mycket minnen från sitt hemland som ännu inte bearbetats klart, och hon har svårt att riktigt knyta an till sitt nya land. Men tiden går och då händer det som oundvikligen måste ske en vacker dag. Den röda klänningen är urvuxen. Nu har en ny fas börjat i Sabelles liv.

Låna Marina Michaelido-Kadi och Daniela Stamatiadis aktuella bilderbok på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.