Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Mamma är galen och pappa är full" av Fredrik Sjöberg. Albert Bonniers förlag.

En riktig pärla till bok

Publicerat 1 mars 2019 | Av |

En av förra årets allra finaste böcker är i mitt tycke Fredrik Sjöbergs “Mamma är galen och pappa är full: en essä om slumpen”.

På en nätauktion lyckas författaren belåtet kamma hem ett ramlöst, skrymmande, något medfaret konstverk av Anton Dich (1889-1935), en bortglömd dansk konstnär som intresserar Sjöberg (men uppenbarligen inte så värst många andra).

Dubbelporträttet i modernistisk stil föreställer de två till synes deppiga kusinerna Hanna Gottowt respektive Lillan Arosenius och målades 1921 i fashionabla Menton på Franska rivieran. “Lillan” är känd från Ivar Arosenius klassiska barnbok Kattresan. Hennes mamma, den fagra Eva Adler gifte sig 1906 med Ivar Arosenius (1878-1909), som avled under stor dramatik hemma i stugan i Älvängen i sviterna av blödarsjuka, endast 30 år gammal.

Änkan Eva tröstade sig med en annan bohemisk konstnär, om än inte av samma konstnärliga kaliber. Hans namn var Anton Dich (uttalas med k), som i likhet med Arosenius – om jag förstått det hela rätt – hade för (o)vana att supa och leva rövare. Fast där slutar likheten. Arosenius målade verk efter verk som gick till konsthistorien, medan Dich tvivlade på sin talang och troligtvis förstörde det mesta av det han åstadkom med penseln. Han fick heller aldrig den uppmärksamhet som han drömde om.

Anton Dich har inte ens blivit kylskåpsmagnet.

Den uppseendeväckande boktiteln Mamma är galen och pappa är full är ett citat från Lillan. Hon hade det uppenbarligen inte alltid så lätt. Hennes mamma och styvfar drog inte jämnt och familjen förde ett kringflackande liv på kontinenten, givetvis med stafflin och penslar på plats i bagaget. Bohemlivet i Paris var i synnerhet på modet. Författaren citerar bland annat ur Thora Dardels bok Jag for till Paris.

Skilsmässan var ett faktum 1932, men för Evas, Lillans och hennes lillebrors del gick flyttlasset hem till Sverige redan 1928. Lyckligtvis var Adlers en mycket välbeställd företagarfamilj i mejeribranschen, så det gick åtminstone ingen nöd på Eva och barnen i materiellt avseende. Kvinnorna i släkten Adler var dessutom kända för att vara av en osedvanligt stark och självständig sort.

Fredrik Sjöberg är en alldeles utmärkt skribent. Faktum är att jag är helt såld på hans stillsamma, lite finurliga sätt att berätta med alla oväntade infall, kvicka sidospår och snitsiga formuleringar. Författaren är påtagligt närvarande i texten, likt en vän som konverserar läsaren och lätt halkar in på oväntade stickspår. Innan man vet ordet av har man hamnat mitt ibland jättetvestjärtar, filatelister, dagsländor, drivved, tunnelbanor, excentriker, alkoholister och örnar. Till och med ett pepparkaksrecept från den tyske dramatikern Bertolt Brechts mamma har fått plats i boken.

De tar aldrig slut mina trådar. Jag flätar, flätar dem samman till ett rep

Fredrik Sjöberg har känsla och blick för det ovanliga och udda och hans vetande är av det spretiga slaget. Boken är tvivelsutan allmänbildande, full som den är av underhållande upplysningar av de mest skilda slag. Även botanik, författarens andra stora passion i livet (förutom konst) ryms i boken.

Mamma är galen och pappa är full har kostat sin författare tre års idogt detektivarbete. Sjöberg har bland annat nagelfarit brev, letat i tidningar och böcker, snokat rätt på nu levande släktingar till de inblandade och tagit del av släktens anekdoter samt kuskat Europa runt i Antons, Evas och Lillans fotspår. Han har tålmodigt fogat samman pusselbit efter pusselbit (somliga passar inte) och förundrat sig över vad slumpen kan åstadkomma i människors liv.

Låna och läs en riktig pärla till bok!

Kommentarer inaktiverade.