En amerikan som blev svensk
Han kom till Sverige 1965 och hade tänkt stanna i tre år. Men efter 49 år är han fortfarande kvar.
Morton Narrowe är dagens Sommarpratare i radions P 1. Han har påannonserat att bland annat prata om varför han valde att stanna kvar i Sverige. Narrowe föddes 1932 i Pennsylvania, USA som den förstfödde sonen i en traditionell judisk familj. Om sin barndom, om möten med människor genom livet, om sin familj och om händelser som påverkat hans liv berättar han i sina memoarer, En tretvinnad tråd, som du kan låna på Göteborgs Stadsbibliotek. Boktiteln syftar på ett citat från Bibeln, som i sin helhet lyder ”…..en tretvinnad tråd brister icke så snart” (Predikaren 4:12). Underrubriken på boken är Amerikan, jude, svensk, och detta anknyter till tre aspekter på Narrowes identitet.
Narrowe kom till Sverige för att tjänstgöra i den mosaiska församlingen i Stockholm, och har i många år varit överrabbin. 1975 var han också en av de som grundade Samarbetsrådet för judar och kristna. Han är en välkänd debattör och föredragshållare inom religionsdialogen mellan olika trossamfund.
Ett av de möten som Narrowe berättar om i sina memoarer är det med regissören Ingmar Bergman. De bägge diskuterade bland annat hur judendomen ser på livet efter döden. Bergman berättade också för Narrowe om sin ungdomstid. En protysk stämning lär ha präglat Bergmans föräldrahem, och när han berättar om detta för Narrowe väljer han sina ord med stor omsorg. När Bergman frågar sin samtalspartner om han kan göra honom till hedersjude, blir dock Narrowe konfunderad. Det finns inget som heter så, förklarar han men Bergman ger sig inte.
– Jodå, det har Erland Josephson sagt och det vill jag bli.
Besvikelsen är stor hos Bergman när Narrowe förklarar för honom att Josephson måste ha skojat med honom. Det finns verkligen inget sätt för Narrowe att infria Bergmans önskan.
Låna fler böcker om judendomen på Göteborgs stadsbibliotek!